"Мобилтел" ще трябва да плати на държавата десетки милиони за подновяване на лиценза, за да може да продължи да използва радиочестотите, с които разполага до момента. Това се налага, след като в края на януари бяха приети изменения в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), с които се налага практиката мобилните оператори да плащат определена тарифа за честотния спектър, който им е отпуснат. Преди законодателната промяна това ставаше само с плащането на административна такса. Лицензът на "Мобилтел" изтича през юни и затова компанията трябва да плати за честотите, които ползва, в рамките на месец. Предварителните оценки бяха, че сумата ще е до 60 млн. лв., но е възможно и да е по-ниска.

Промени в последния момент

Новото правило за плащане беше въведено точно преди изтичането на лиценза на "Мобилтел".

Парламентът прие изменение на ЗЕС през януари тази година, с което задължава мобилните оператори да плащат такси за подновяване на разрешителното за ползване на честотите, които държавата им е отпуснала. Вносители на законопроекта са Камен Костадинов (ДПС) и Мартин Захариев (БСП). Мотивът им е, че радиоспектърът е с много ограничен ресурс и е европейска практика след изтичане на първоначалния лиценз държавата да получава "адекватно заплащане" за него. До момента трите мобилни оператора платиха само първоначалната такса при получаване на лиценза за ползване на честотите, а за подновяването му досега се изискваше само символичната сума от 360 лв. за административни услуги. С поправката в закона при изтичане на лицензите им компаниите ще трябва да плащат за всяка честотна лента, която притежават наново. Предложението на парламентарната комисия е гласувано на първо четене в зала на 12 декември миналата година, а на второ – на 23 януари 2014 г.

Сложната формула

Така поради нововъведението "Мобилтел" ще трябва да плати до края на май около 60 млн. лева поради факта, че лицензът й изтича през юни. Разрешенията на "Глобул" и БТК имат по-късен срок – през 2021 и 2024 г. съответно, защото получиха своите лицензи доста след първия мобилен оператор.

Сумата колко точно ще плати "Мобилтел" не се определя от Народното събрание, а от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Тъй като по обновения закон компаниите ще трябва да плащат за честотите, с които разполагат, а тези тарифи се определят от националния регулатор и одобряват от Министерския съвет. Една от основните критики е, че в момента сумите за предоставяне на честоти са прекалено високи и затова комисията предприе мерки за намаляването им. Поради тази причина регулаторът внесе предложение за намаляване на тарифите за таксите, които събира за предоставяне на радиоспектър. То беше прието на заседание на Министерския съвет в сряда. С което се формира и комплексната сума, която "Мобилтел" ще трябва да плати за подновяване на лиценза си. От мобилния оператор не пожелаха да коментират темата.

По източници на "Капитал Daily" тя е до 60 млн. лева, като компанията ще поднови лиценза си за 10 години. Първоначалната идея е била той да бъде удължен с 15 години, но впоследствие периодът е намален, за да излезе по-евтино на оператора, допълват източниците.

Източник: http://www.capital.bg
*Снимка: Капитал