Едно от най-дългоочакваните астрономически събития на годината предстои този петък. На 20 март, в деня на пролетното равноденствие, имаме възможност да наблюдаваме първото за годината пълно слънчево затъмнение, информират от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория.Затъмнението ще е видимо като частично закриване на Слънцето от Луната в нашата страна и по-голямата част от Европа. За територията на София частичното затъмнение ще започне в 10.42 ч. и ще продължи около 2 часа и 16 минути. Максималната му фаза ще настъпи в 11.49 ч., когато повече от половината от слънчевия диск ще бъде покрит от Луната.

Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима единствено от северната част на Атлантическия океан, архипелага Шпицберген и Фарьорските острови. Именно там пълната фаза на затъмнението може да се проследи в продължение на 2 минути и 47 секунди, а частичното затъмнение ще е 4 часа и почти 10 минути.

Пълното слънчево затъмнение съвпада с пролетното равноденствие - мистиците определят това като етап, в който тъмнината за последно има превес, преди да постигне баланс със светлината. От векове се смята, че съвпадането на подобни явления предсказва за предстоящи бедствия и конфликти.Влияят ли ни слънчевите затъмнения? Вярвате ли, че те са предупредителен знак за всички нас? Имаме ли избор, или сме безсилни пред подобни природни явления? Отговорите в света на необяснимото и мистичното търси и предаването „Мистични истории” всеки четвъртък от 22.00 ч. в ефира на Нова.

Информира: Нова телевизия