Звание Microsoft Certified Professional е получил Айан Куреши от Бирмингам, който през септември на възраст 5 години и 11 месеца успешно е положил сертификационния изпит на редмънтската компания.

Компютърните рекорди, регистрирани в Кинигата на Гинес, с някои от които ви запознахме тези дни по случай световния ден на справочника, могат спокойно да бъдат допълнени с още един – този за най-младия в света квалифициран специалист по компютърни технологии. Такъв е станал Айан Куреши (Ayan Qureshi) от Бирмингам, който едва тази есен е тръгнал на училище.

Според британското издание The Telegraph, Айан успешно е положил сертификационния изпит на Microsoft на възраст 5 години и 11 месеца, с което е получил званието Microsoft Certified Professional. До този момент  титалата за най-млад компютърен специалист еносена от 6-годишния Мехроз Йавар (Mehroz Yawar) от Пакистан.

Айан се запознал с компютрите на 3-годишна възраст. Неговият баща, който работи като ИТ консултант, забелязал неговия интерес към технологиите и се постарал да го поощрява по всякакви начини, включително като създал у дома си цяла компютърна лаборатория. След това започнала подготовката за полагане на сертификационния тест.

След пет месеца учене, през септември тази година малкият Айан  успешно положил 2-часовия изпит (при това предсрочно) за курса Supporting Windows 8.1 в конкуренция с множество възрастни кандидати.

Постижението определено е впечатляващо, като се има предвид, че подобен изпит обикновено се полага или при постъпване във ВУЗ, или при завършването на такъв. Интересна подробност е също, че първоначално сертифициращите не искали да допуснат Айан до изпита заради невръстната му възраст, но едно телефонно обаждане от Microsoft решило проблема.

В заключение остана да се добави, че въпреки получения сертификат, Айан ще може да работи по новопридобитата си специалност след не по-малко от 8 години. Разбира се, дотогава талантливото хлапе със сигурност ще овладее още ИТ области, тъй като смята да продължи обучението си, макар и да не е решил окончателно в каква точно професионална посока би искал да се развива. Е, поне знае, че тя трябва да е свързана с математика и компютърни технологии.

Статията е взета от: www.pcworld.bg