Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) наказа тв водещите Ани Цолова и Виктор Николаев. Наказателната мярка е заради техен коментар във връзка с миналогодишния потоп във варненския квартал "Аспарухово". Изразът "циганска сеч" бил препъникамъкът, който засегнал чувствителната ромска душа. Лидерът на местната малцинствена общност подава жалба до КЗД и реакцията е налице.
Според решението на комисията в предаването "Тази сутрин" дискриминация има и се препоръчва на журналистите "да въведат методи за самоконтрол, за да не се допускат подобни дискриминационни нарушения".

Ани Цолова попита дали е уместно три месеца след случилото се - цитирайки статия, да се има предвид дискриминация. Цолова прочете извадки от вестници, в които думите "циганин" и "цигански" са употребени в заглавия и текст. "Ще ги осъдите ли по смисъла на вашите правомощия колегите, които са нарекли ромите така?", попита тя. "Каква е разликата в това, което направи Ани сега и във въпросния ден?", попита на свой ред Виктор Николаев.

"В онзи материал, коментирайки трагедията в "Аспарухово", Ани направи внушение, че това е дело на циганската общност", заяви представителката на КЗД. "Защо реагираме бурно? Защото в случая има наистина един цинизъм от вашата комисия, защото това е първото предаване в същия ден, в което се роди инициативата "Заедно в бедствието". И ще говорите за дискриминация? Ние имахме упреци заради тази кампания.

Това, което правите вие, е институционална перверзия", заяви разпалено Виктор Николаев.

 

Информира: http://www.blitz.bg/