National Geographic Channel и Британски съвет ви канят на незабравимо пътешествие. Специално за Софийския фестивал на науката документалният канал представя премиерно за България „Сестрите на Слънцето“ – епизод от телевизионната поредица „Космос“. Премиерата може да се гледа на 10 май (събота) от 12.30ч. в голямата сцена „Арена“ на фестивала, а входът е свободен. До 7 май безплатните пропуски могат да се взимат от рецепцията на Британски съвет, а след това – от щанд Информация на фестивала.

Водещ на продукцията „Космос“ е  прочутият астрофизик д-р Нийл Деграс Тайсън, който в ще разкаже на гостите на фестивала за звездите и интереса на древните хора към тях. Темата ще бъде представена от директора на програма „Космически предизвикателства“, Райчо Райчев, който е специален гост на събитието.

Четвъртото издание на Софийския фестивал на науката, организиран от Британски съвет в партньорство с Министерството на образованието и науката, ще се проведе от 8 до 11 май на специално изградени сцени около Театър София в парка Заимов. Четирите дни на фестивала предлагат програма с над 50 млади и зрели учени от България и чужбина. Те ще представят повече от 55 заглавия – от бекстейдж тур на театъра през очите на физика, до най-новото откритие на 2014г. – гравитационните вълни; от предпремиерната прожекция на епизод от телевизионната поредица „Космос“ на National Geographic Channel до 3D принтер на живо; от флуоресценцията като вдъхновение на химика да направи арт до близки срещи с мозъка ни.

Посетителите на фестивала ще получат отговори на въпроси като: адска жега или нова ледникова епоха – какво ни чака; различава ли се наистина мозъкът на мъжа от този на жената; възможно ли е да сме дошли от Марс; кои са технологиите и професиите на бъдещето; къде е душата на машината и още много други. Организаторите обещават, че всеки ще открие нещо интересно, независимо от възраст, професия или занимание.