Днес на пресконференция в пресклуб БТА, легендарната Нешка Робева даде началото на най-новата  българска инициатива – „Преоткрий традициите“. В продължение на 1 месец, кампанията има за цел да накара българите да помнят корените си, да се гордеят с бита и традициите на народа си и с това, че всички ние сме българи.Посланиците на кампанията, известни българи, ще облекат автентични народни носии и ще покажат, че нашият дух и традиции не са забравени.

Българските традиции са културното ни богатство и трябва да бъдат съхранени. Поради тази причина Нешка Робева стартира още един проект – школа за талантливите деца на България, чиято основна цел е да запази духа на българското.

Кампанията„Преоткрий традициите“ е част от мащабния проект „Мистерията Еньовден“. Спектакълът ще бъде изигран в София в три поредни дни на 8,9 и 10 април в зала 1 на НДК. Финалът на „Преоткрий традициите“ е именно последният ден на представлението, където всички лица на кaмпанията ще наблюдават спектакъла на живо и ще се докоснат до неговата магия. През този един месец всеки български гражданин може да се включи и да покаже своята подкрепа, като сложи в ежедневието си малък автентичен аксесоар или народна носия. Всяка седмица ще имате възможност да разберете кои са известните посланици на българския дух. Нешка Робева показа и как по нетрадиционен начин, народните носии се съчетават с модерно съвременно облекло, чрез направена за целта фотосесия. Снимките са дело на фотографа Златимир Араклиев, стайлинг – Николай Пачев и грим – Венцислава Койчева.

Екипът на представлението ще обяви съвсем скоро и останалите инициативи, част от „Мистерията Еньовден“.

Всеки, който би желал да се включи в кампанията „Преоткрий традициите“ може да го направи, като качи снимка или видео във фейсбук страницата на „Мистерията Еньовден“ - https://www.facebook.com/MisteriataEniovden. На 4 април ще бъдат обявени имената на 3-ма участници, включили се в кампанията, които чрез жребий, ще спечелят двойни покани за спектакъла на 10 април.