В рамките на шегата, компанията Nvidia, ръководена от Джен-Хсун Хуанг счита, че милионерите в света са доста и предлага двуглавата видеокарта GeForce GTX TITAN Z, базирана на GK110 на цена $2999.

Графичният ускорител NVIDIA GeForce GTX TITAN Z разполага с два GK110 чипа с архитектура Kepler и по този начин се получава видеокарта с общо 5760 поточни CUDA процесора или по 2880 поточни процесора за всяко графично ядро. Обемът на собствената графична DDR5 памет е равен на внушителните 12 GB. Според производителя, новият 3D-ускорител е предназначен преди всичко за следващото поколение многомониторни игри с 5K резолюция (5120x2700 пиксела).

В сравнение с традиционните видеокарти, базирани на два чипа, графичните ядра в NVIDIA GeForce GTX TITAN Z работят с еднаква тактова честота с балансирана динамична мощност. В крайна сметка, нито едно от графичните ядра не може да стане "тясно място" при усилената работа на този колос. Ускорителят разполага с DisplayPort, HDMI и DVI-DL видеоизходи. Производителят отбелязва, че производителността на GeForce GTX TITAN Z е равна на 8 TFLOPS.

Интересно е, че дори при тази изчислителна мощност, новата графична карта се охлажда от радиатор и само един вентилатор.

Снимка и иформация от: kaldata.com