В полунощ кафета пият не само таксиметровите шофьори, продавачите в денонощните магазини и студентите в сесия. Има и други, които трябва да са в кондиция и да работят. Става дума за хората, които дават нощни дежурства в радио- и тв ефира.

По правило час-два след полунощ зрителите намаляват драстично. Тогава по телевизиите се въртят повторения на предавания и сериали, защото не е рентабилно да представят нова продукция, а и по договор най-често едно шоу трябва да се излъчи поне два пъти.

Тв каналите не могат да си позволят да прекъснат 24-часовата си програма, защото ще нарушат лицензите, които са им дали от Съвета за електронни медии (СЕМ). И за нощната програма обаче има зрители, показват данните предоставени на “Труд” от агенция ГАРБ, която мери зрителския интерес. Според тях за времето между 1 и 25 февруари между 2 и 6 ч е имало средно по 302 хиляди зрители (виж таблицата) пред екрана. Част от тях са били пред големите телевизии, но вероятно по-голямата част са такива, които са се забавлявали и пред порноканалите. В ГАРБ телевизиите за възрастни обаче не се измерват отделно и попадат в графата “други”.

Като легенда се носят онези разкази за най-верните фенове на сериала “Дързост и красота”, който от 19 години върви по БНТ1 и тази нощ (срещу петък - б.р.) беше повторен 3310-ият епизод. Част от почитателите на сапунката през деня са на работа и затова специално си навиват часовника към 5,30 ч, за да гледат повторението.

През нощта рекламните паузи са не само по-кратки, но и в пъти по-евтини спрямо това, което искат от компаниите телевизиите през деня или в най-гледаното време вечер. Така от 1 март след 1,30 ч през нощта Би Ти Ви ще иска по 121 лв. без ДДС, а Нова тв - по 150 лв. без ДДС за 30 минути рекламен спот. За сравнение - най-високата тарифа е 8080 лв. без ДДС и ще бъде по време на почивките в шоуто “България търси талант”, което ще стартира на 3 март.

Полет над ефира

Преди години БНТ имаше нощно предаване, което най-често свързваше с родината наши сънародници, живеещи в чужбина - “Полет над нощта”. След като се смениха няколко водещи и накрая то бе спряно, в тв ефира вече няма живо тв шоу толкова късно нощем.

Има обаче дежурни - някъде само технически персонал, който бди дали заредените продукции следват своя ред без проблем, а другаде има и репортери, показа бърза проверка на “Труд”.

В седмичния график за дежурства на БНТ има специална колонка за дежурните за извънредни ситуации - репортер, оператор, технически екип, водещ и продуцент, обясняват от дирекция “Информация” в държавната телевизия. Всички те са в готовност, ако се наложи, да работят при извънредни ситуации и за много кратко време да се включат в ефир.

Ако се случи нещо важно и извънредно в късните часове, след като новините вече са свършили, винаги първо пускаме информация на лента на екрана - т.нар. скрол, уточняват от медията. Включването от такова извънредно събитие става бързо, защото техниката за директно излъчване е мобилна, стига да може да се стигне до мястото на събитието. Повече време отнема координацията по подготовка на новинарското студио, ако това се наложи. БНТ като обществена медия никога не си позволява заради състезанието с конкуренцията да поднася непроверена информация, твърдят от “Сан Стефано” 29. Когато емисиите по програма свършат, до малките часове остават дежурни, които обновяват информацията на сайта на БНТ.

Подобна е ситуацията и в “България он ер”. Там последната емисия почва в 22,30 ч, но и след нея информационният поток се обогатява непрекъснато чрез крола, който е неразделна част от тв ефира. Тя е отговорност на дежурните новинарски екипи, обясниха от бизнес канала.

Дежурство по пантофи

Хората, които със сигурност не мигват през цялата нощ в “България он ер” са ефирните оператори. Те трябва да следят дали всички продукции следват реда си, но няма как да подремват, защото по канала често вървят много кратки тв форми - от по 5-7 минути. За да се чувстват уютно, дамите от екипа си носят домашни пантофи, вместо да препускат по коридорите и апаратните на токчета, издават тайните на нощните смени от телевизията.

В късните часове в ТВ7 дежурни са служителите в ефирната апаратна, както и един репортер в телевизията и двама други вкъщи на разположение, които са готови да реагират при земетресение или друго извънредно събитие, обясняват от медията. Правим всичко възможно да сме най-бързите и при извънредни случай може да организираме пряко излъчване до 30 минути, казват от медията.

Сериозни гафове там не помнят, но все пак веднъж разсеян оператор пропуснал да забележи, че в ефира върви филм без превод.

Навсякъде зрителите не спират да звънят на телефоните, независимо от часа. Пишат и на редакционните мейли. В БНТ например най-често се обаждат хора, които искат да си “поръчат” даден филм. И тъй като телевизията майка разполага с богат архив, то обикновено става дума за стари български филми или сериали, включително и детски.

Разговори със самоубийци и други

В радиоефира новините най-често приключват след полунощ, а след това се пуска плейлистата с музика, заредена на компютър поне до 6 ч сутринта. По “Хоризонт” на БНР обаче има и предаване от полунощ до 3 ч - “Нощен хоризонт”, а новините са на всеки час през цялата нощ.

Векипа сме водещ и звукорежисьор, има и дежурен новинар, обяснява Ники Атанасов. Той заедно с Румен Стоичков са сред най-дългогодишните водещи на предаването “Нощен хоризонт”, което тази година навърши 30 г. Имат още трима колеги и се редуват “нощна смяна” веднъж-два пъти седмично. Хубаво е, че на гост може да се отдели повече от 2 часа, което няма как да стане през другите часове на деня, обяснява Атанасов.

На откритите телефони звънят всякакви хора от България, а от чужбина даже имат и “абонати”, които им звънят почти всяка вечер и ги слушат по интернет. Преди ефир винаги подремвам поне половин час, а по време на предаването пия много вода, разказва Атанасов, като уточнява, че е нощна птица по характер и заради това работата късно не му пречи. Той разказа, че през годините му се случило да разговаря в ефир и с двама мъже, решили да се самоубиват. Единият със сигурност успял да разубеди, защото по-късно му се обадил, за да си говорят пак и даже му благодарил.

http://www.trud.bg