Нова и фондация Reach for change представят лицата на Промяната – финалистите в социално отговорната инициатива Game changers – Промяната, която има за цел да подобри живота на децата, като открива и подпомага мотивирани социални предприемачи да осъществят своите идеи на практика.

Ето и кои са първите три проекта, които искат да подадат ръка на младите хора, да ги образоват и да им помогнат в тяхната социализация и професионална реализация.

Николета Попкостадинова – момичето, което призовава към откровен диалог за секса.

Как? – чрез създаването на онлайн платформа за сексуално образование. „Защото у нас няма структурирано сексуално образование”, казва Николета. „То е оставено за часовете по СИП, обхванатият брой деца е много малък, а в семейството темата „секс” е табу. Децата се учат от връстниците си, от порно филмите, от неформалния си опит на принципа проба-грешка”. А за секса трябва да се говори открито, просто, ясно и приятелски.

Защо създаването на подобна онлайн платформа е важно и необходимо? Как този проблем присъства в страни от югоизточна  Азия и как Николета вижда Промяната, може да прочетете тук.

Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов – две момчета от Враца, решени да бъдат Промяната за Враца.

Как? – като създадат ИТ общност и ИТ център в града, в който запознават младите хора с ИТ сферата, мотивират ги да се развиват в тази насока и по този начин превърнат Враца в място, което дава възможности за реализация. „ИТ знанията учат, че ако искаш да успееш, са нужни постоянство, упоритост и много отдаденост на целта”, казват двамата и признават, че желанието да помогнат на родния си град и да обучат колкото се може повече ИТ специалисти, вървят ръка за ръка.

Как двама ИТ специалисти искат да променят Враца, с кое ИТ величие биха се срещнали и как се създава истинска общност – повече за тях може да прочетете тук.

Мая Донева и Стояна Стоева – две момичета от Варна, които вярват, че морската столица има нужда от своята социална чайна – място, което ще предлага обучение и заетост на младежи от институции, както и (първа) работа в сферата на услугите. „Работата в чайната ще бъде социален трамплин към по-добра среда, по-добра работа, повече увереност и повече доверие към хората”, разказват двете дами.

Защо социализацията в неформална обстановка е много по-пълноценна и какво още ще се случва в социалната чайна на Варна, може да прочетете тук.

Очаквайте представянето и на другите два проекта, а ако искате да подкрепите финалистите и техните стойностни идеи, може да го направите до 9 ноември на уебсайта на инициативата.