Интернет има безкрайно много лица. Всяко едно от тях е уникално и търси своето място под виртуалното слънце. Колкото и да е многолика обаче тази палитра от интереси, в крайна сметка всички са принудени да си приличат по едно и също нещо - трябва да използват интернет домейн. 

Както знаете, традиционните интернет домейни (.com, .net, .org и т.н.), както и националните (.bg за България) са конкретен брой и не блестят с особена атрактивност. През 2014 г. обаче всичко това ще се промени, тъй като интернет ще покаже новото си лице.

Този процес вече започна, след като в началото на миналата седмица бяха пуснати за свободна регистрация първите седем нови домейна - .bike, .clothing, .guru, .plumbing, .singles, .holdings и .ventures. Този процес ще продължи, като през известен период ще бъде пускана група от нови домейни.

"Предимството на новите домейни е, че предоставят огромно разнообразие от нови свободни интернет имена, позволявайки на клиентите да проявят креативност и да изберат наистина оригинални наименования за своите проекти", коментира Любомир Русанов, управител на компанията за хостинг услуги СуперХостинг.БГ. Така реално интернет ще се напълни със сайтове, който ще носят интересни имена като hot.singles, sex.guru, my.guru и прочее.

Групите от нови домейни се пускат по едно и също време в целия свят. С други думи, това означава, че българските потребители имат равни шансове с потребителите по целия свят да регистрират желаната от тях комбинация. Дали обаче глобалният интерес към регистрацията на нови домейни няма да предизвика срив в системите на регистраторите?

"Очакваме да има интерес, но не и такъв, който да предизвиква голямо натоварване в нашите системи. Не изключваме обаче проблеми в регистрите на самите домейни, при които реално ще се концентрират всички заявки", коментира Русанов.

Появата на нови домейни ще разтърси не само потребителите и предприемачите, но и едно конкретно съсловие търговци - прекупвачите на домейни. Това са хора, които регистрират конкретен атрактивен домейн, след което го листват за продажба на по-висока цена в специализирани онлайн борси. Наличието на цяло море нови домейни ще вдъхне свеж живот на този пазар.

За съжаление обаче по-атрактивните комбинации, като real.estate например вече са предварително запазени, което ще остави с пръст в уста обикновените потребители. Така или иначе въображението е на страната на предприемчивите, които тепърва ще имат възможността да регистрират атрактивни интернет адреси. Цената за регистрация на новите домейни започва от 49,75 лв. на година.

 

Източник: Стандарт