Във вторник в Москва се проведе церемонията по връчване на лауреатите на 9-та Национална среща а в областта на сателитната, кабелната телевизия и интернет "Златен лъч". Специалната награда в категорията "Развитие на сателитната телевизия в Русия" бе присъдена на телевизионния канал НТВ Мир.

НТВ Мир е един от лидерите на международното излъчване на руски език. Благодарение на НТВ-Мир рускоезичните публика в Казахстан, Латвия, Литва, Естония, Армения, Азербайджан, Израел, Полша, България, Чехия, Германия, Франция, Великобритания, ОАЕ и други страни имат възможност да гледат любимите си програми от Русия през сателит, местните кабелна мрежи и чрез други съвременни технологии.

Наградата "Златен лъч" бе създадена през 2009 г. от Националната асоциация на радио-телевизионните оператори. Целта на наградата - да се определят стандарти за качество в областта на тематични програми и канали, както и да допринесе за по-нататъшното развитие на производството, насърчаване на маркетингови дейности и позициониране на телевизионни канали.