Най-после разгадаха мистерията около потъването на „Титаник”!

Редица учени се мъчиха с години наред да стигнат до извода, защо точно в онази нощ, обявеният за „непотопяем” кораб „Титаник” взе над хиляда и петстотин жертви след ужасяващия сблъсък с айсберг, откъснал се от Гренландия. Ето, че най-сетне имаме обяснение за това.

След първите опити, които бяха направени веднага след потъването на „Титаник” , инженери дадоха поне малка представа, защо се е случила трагедията. Според тях е имало проблем по конструкцията на самия кораб. Астролози пък са на мнение ,че точно в този период Слънцето и Луната не са били в благоприятно положение и това е довело до липсата на гравитация в тази зона. Морски специалисти смятаха ,пък ,че неподходящото избиране на маршрут е причината за нелепият сблъсък с айсберг. Официално становище по случая, обаче, до ден днешен нямаше.

След направени стотици изчисления стана ясно,че пренасищането на айсберги в този период (1909 – 1912 г.) не е причината за най-голяма трагедия на всички времена. Според географа Гранд Биг, който е направил изчисленията по онова време е имало в пъти по-малко айсберги в Атлантика, отколкото сега. Разликата ,обаче, е ,че айсбергът, в който се е врязал „Титаник” е особен и нетипичен. За разлика от другите ,плаващи по това време айсберги, този се е откъснал от Гренландия през лятото на 1911 година, заради нарушен баланс между количеството на валежите и разтопяването на томошните ледове. Като цяло,обаче, ако през 1912 година са имали сегашните техники ( радари,сателити и други) „Титаник” е нямало да потъне.

Преди известно време се появи и друга теория ,обаче. Тя гласеше ,че потъването на „ Титаник” е една от най-големите измами в историята на човечеството и ,че всъщност „непотопиямият кораб” все още съществува, но под друго име. Повече по тази тема можете да прочетете ТУК!

Информация: informiran365.net