Бившият главен редактор на в."Труд" Светлана Джамджиева и изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев започват нов общ медиен проект. Донев ще финансира, а Джамджиева ще е главен редактор на месечно списание и уебсайт, става ясно от официално съобщение. И двете ще се появят на пазара в началото на март.

"Това ще са медии за хора, които искат да правят нормална, истинска журналистика," казва Джамджиева в съобщението. Идеята е медиите да привлекат журналисти, които се чувстват цензурирани на настоящите си работни места. "Вярвам, че в България има място за интелигентна журналистика," коментира издателят Огнян Донев.

Те все още не издават името на двете медии, тъй като са в процес на регистрация на марката. "Сайтът дава възможност за бърза реакция, но в интернет се прескачат по-дългите и понякога важни неща," коментира пред "Капитал" Светлана Джамджиева. За това екипът решава да издава и списание "като поклон към хората, които все още предпочитат да четат на хартия." Първоначално изданието ще излиза всеки месец, заради което Джамджиева не смята, че има директни конкуренти. "В някакъв смисъл сп. "Тема" може да ни е конкурент, но то е седмично," казва тя. Новият медиен проект има амбиции също да се превърне в седмично издание през следващата година.

В проекта ще участват Иван Бедров, който преди това е бил журналист в bTV и "Икономедиа", бившият кореспондент на в."Труд" в Брюксел Веселин Желев, както и бившите заместник-главни редактори на същия вестник Мила Аврамова и Георги Трайков. Джамджиева коментира, че не може да разкрие имената на някои от журналистите, тъй като все още имат договорни взаимоотношения с други медии. "Силата на списанието ще е в авторския екип," обещава обаче Джамджиева.

Нова медия, стара история

Огнян Донев и Светлана Джамджиева работиха заедно и до 2012 г. Тогава бизнесменът беше миноритарен собственик заедно с Любомир Павлов във вестниците "Труд" и "24 часа", а Джамджиева беше главен редактор на "Труд". Павлов и Донев бяха собственици на двата всекидневника едва две години. През лятото на 2012г. прокуратурата повдигна обвинения на двамата, когато те бяха в разгара на открита война с банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски.

През декември 2012г. целият дълг от 10 млн.лв., който "Медийна група България холдинг" имаше към "Уникредит Булбанк" беше прехвърлен към "Инвестбанк". За управител на компанията беше вписана Венелина Гочева - преди главен редактор на "24 часа" и член на борда на издателите на двата вестника. По-късно компанията "Про нюз България," която тя управлява, купи "Труд" и "24 часа". През пролетта на 2013г. бившият редактор от "Капитал" Иван Михалев смени Светлана Джамджиева на поста главен редактор на в."Труд".

 

http://www.capital.bg/