"Който купува кораба, той дава името му" - гласи норвежка поговорка от ерата на викингите. Като се има предвид, че Telenor плати 714 млн. евро за "Глобул", а все още не е поставил името си на бака му, явно корабът има нужда не просто от смяна на платната и измиване на палубата, за да му се доверят новите му собственици. Това, което те вече започват да правят, според информация на "Капитал" е по-скоро основен ремонт на цялата конструкция. Мащабът на инвестицията, планирана за целта, е мултимилионен: предстои подмяна на цялата мрежа, надграждане на технологията с цел да осигурява стабилен и бърз пренос на данни и веднага след това - ребрандиране на оператора като Telenor. Какво ще донесе всичко това на потребителите - най-вероятно ще се разбере в края на следващата зима. Но като цяло от ерата на OTE ще се запази само добре развитата търговска мрежа, и билинг системата.

Кой? Какво?

Според няколко независими източника на "Капитал" от индустрията Telenor в момента провежда конкурс за основни доставчици на ново оборудване за мрежата на "Глобул". Покупката ще е на приблизително 2600 базови станции, а цялостният проект предвижда те да бъдат свързани помежду им с оптични трасета. Крайната цел е мрежа от четвърто поколение, поддържаща много висока скорост на трансфер на данни. Според експерти от сектора оптичната връзка е избрана пред алтернативата й (радиорелейна линия), защото осигурява не само голям капацитет за пренос, но и е по-сигурна - не се влияе почти изобщо от метеорологичните условия.
Според източниците на вестника, търгът за избор на основни доставчици е стартирал още през октомври миналата година, а победителите (вероятно повече от един) се очаква да бъдат обявени в началото на февруари. Кандидати са ZTE, Huawei, Ericsson и NSN.

Китайската ZTE е била партньор за подмяната на мрежата на поделенията на Telenor в Унгария и Черна гора. Пак ZTE е основен доставчик на оборудването за прехода от трето към четвърто поколение мобилна връзка на норвежкия телеком в Пакистан. В България компанията работи за "Мобилтел" по IPTV услугата на оператора. Негово производство са например сет топ боксовете (крайните устройства) за прием на интернет базираната тв услуга на "Мобилтел". Другият китайски доставчик - Huawei, също има доста общи проекти с Telenor - например по GSM и UMTS мрежата му в Норвегия, където е извършен т.нар. network swap (цялостна мрежова подмяна). Ericsson пък е стратегически партньор на Telenor за част от мрежата му в Швеция от 2011 г. В България шведският доставчик работи с "Мобилтел" по проекта му за LTE услуга. Ericsson е и компанията, която изгради общата мрежа на трите мобилни оператора в софийското метро.

Конкретно при "Мобилтел" от пролетта на 2012 г. Ericsson чрез договор за аутсoрсинг напълно се грижи за поддръжката "на първо ниво" на т.нар. мрежа за достъп (базовите станции). NSN (Nokia Solutions and Networks) пък има договор за надграждане на споделената мрежа на Telenor и оператора 3 в Швеция именно за по-надежден пренос на данни. Доставчикът има общи проекти с Telenor и в Унгария и Дания. В България NSN през юни миналата година спечели търга на "Макс телеком" за доставчик на оборудването за новата му LTE мрежа. Стойността там е 15 млн. евро, а участниците в процедурата бяха същите, както сега при "Глобул".

Предстоящата подмяна на голяма част от мрежата беше обявена ощепрез есента на 2013 г. от новия тогава главен изпълнителен директор на "Глобул" Стайн Ерик Велан. Сега от пресслужбата на компанията потвърдиха, че проектът е стартиран и отказаха всякакви подробности с мотива за търговска тайна.

Колко? Кога?

Официална информация по темата за търга в момента няма от нито една от ангажираните компании предвид обичайните подписвани при такива процедури споразумения за конфиденциалност. Стойността на договорите за новите базови станции, оптика и изпълнение на самите дейности вероятно ще бъде обявена при подписването им. Според източници от сектора обаче общата сума на инвестицията в основния ремонт на "Глобул" е сума, близка до 300 млн. евро.

Срокът за изпълнение на самия проект за подмяна на мрежата ще е краят на февруари догодина, като това също не бе официално потвърдено от пресслужбата на "Глобул". В индустрията изпълнението на такава задача за под една година е смятана за амбициозна и рискована, но не и неизпълнима цел. "Нещо като да смениш маслото на колата си, докато си на рали. Рисковано е, но в случая е вярно, че колкото по-бързо се направи, толкова по-добре", коментира дългогодишен мениджър от бранша.

Защо?

Веднага след подмяната на основното оборудване в "Глобул" предстои и ребрандиране на компанията в Telenor, твърдят източниците на "Капитал". През тази трансформация вече преминаха последователно БТК и "Мобилтел", но докато първата смени търговската си марка на "Виваком", то втората само прие ново лого. В случая подмяната не само ще е пълна, а и сумата, предвидена за нея е доста сериозна.
Цялостният проект за нова мрежа на норвежката компания е не само една от най-големите инвестиции в телеком сектора в България за последните години, но и добра новина за пазара като цяло. Безспорно до голяма степен размахът в случая се дължи на, меко казано, забавеното темпо на развитие и поддръжка на мрежата на "Глобул" в последните години, в които операторът беше собственост на гръцката OTE - гръцкият телеком просто разчиташе на приходите от българското си звено. С други думи, Telenor има да наваксва в България. Фактът, че има намерение да го направи ударно и да предложи тук нови услуги и стабилен и бърз пренос на данни обаче със сигурност ще е стимул и за конкурентите му - основно "Мобилтел" и БТК, да отговорят със същото. На свръхрегулиран и силно наситен пазар като българския желанието на играчите за технологични вложения за стотици милиони обяснимо не е особено силно. Амбицията на един нов и финансово мощен конкурент обаче променя нещата.

http://www.capital.bg/