По време на последното издание на световния мобилен конгрес в Барселона една от главните атракции на щанда на “Сони” беше огромен, 150-инчов тв дисплей, на който компанията показваше HD видео кадри, заснети от новия смартфон Sony Xperia NXT. Гледката бе впечатляваща и човек нямаше как да има забележки по кристално чистия образ на огромния екран, заснет така, сякаш е ползвана професионална видеотехника.

Изобщо пренасянето на образи от мобилния телефон на телевизионния екран напредна доста в последните години. Когато нещо си струва да се гледа, е хубаво да се сподели с приятели вкъщи пред екрана, а не само в интернет пространството.

Доказва го и “Филипс”, лансирайки специалния 23-инчов дисплей Philips Miracast, който поддържа връзка с мобилния телефон по стандарта Miracast и така позволява на потребителите да стриймват мобилно съдържание по безжичен път от техните Android устройства. Получава се въздействащо мултимедийно преживяване.
Miracast се активира на дисплея просто чрез натискането на бутон, разположен в основата на монитора. Тази връзка наподобява HDMI, но е без кабели и конектори. След като Miracast е активирана на дисплея и е идентифицирано познато устройство, всичко от стандартния интерфейс до приложенията и видеото е дублирано с HD качество на по-големия екран.

Потребителите без Miracast сертифицирани устройства могат да ползват предимствата на големия екран. Дисплеят Philips поддържа също и MHL, която позволява на хората да свържат техните мобилни устройства посредством MHL кабел. За всеки случай има и VGA аналогов вход.

Производителят на Philips Miracast е снабдил дисплея с тънък силует и с доста допълнителни възможности. IPS LED технологията например осигурява голяма точност на изображението и цветовете при изключително широки зрителни ъгли. Стойката например може да се накланя от минус 3 до плюс 15 градуса.

Технологията SmartImage анализира непрекъснато съдържанието, изобразявано на дисплея, и настройва контраста и цвета спрямо него. Други вградени вътре технологии също подобряват качеството на картината. Например SmartKolor разширява видимия цветови обхват на дисплея, като броят на изобразяваните цветове е 16,7 милиона.