В близките 16 години традиционният формат за излъчване на телевизия ще бъде история. Така смята президентът на интернет гиганта Netflix Рийд Хастингс.

В интервю за портала The Hollywood Reporter той е заявил, че до 2030 г. платените цифрови сървъри, които предоставят на своите абонати филми, сериали и телевизионни предавания по поръчка, ще бъдат предпочитани пред линейната телевизия.

„Традиционната телевизия е като коня. Той винаги е бил предпочитаното и добро средство за превоз и предвижване докато не са се появили автомобилите” – твърди с чувство за хумор Хастингс.

Шефът на Netflix вече даде преди време своята прогноза за това, с каква скорост ще старее линейното тв излъчване. В публикувания на сайта на своя портал план за развитие на компанията си през април 2013-та той изказа предположение, че интерактивната телевизия ще влезе в пълна употреба след двайсет лета и че тогава човечеството вече няма да се нуждае от пакети от телевизионни канали и програми.

Година и половина след тази публикация каналите HBO, Showtime и CBS обявиха създаването на собствени автономни приложения, които позволяват бърз достъп до изданията на известни шоу програми, без зрителят да се съобразява с предварително съставената програма на предаванията.

Порталът Netflix има над 54 милиона абоната. През септември тази година компанията разшири списъка на обслужваните от нея територии и включи в него още 6 европейски страни.

Рийд Хастингс е известен със своята благотворителна дейност. Преди време той също се присъедини към инициативата на Бил Гейтс и Уорън Бъфет да дари половината от богатството си за благотворителност.

Източник: Сбж/Световните медии