Петър Киров от третото издание на MasterChef по bTV посрещна екипа на „Преди обед“ във Варна, за да покаже новия си, професионален кулинарен живот в поредицата „Гладиатори в кухнята“. Преди да стане част от шоуто на добрия вкус, Петър е работил на круизни кораби, бил е барман в Кипър и охрана в Лондон. След като е реализирал мечтата си да бъде моряк, той се включи в предизвикателството MasterChef, а след това потвърди заявката си от кулинарната арена и сбъдна голямото си желание да бъде собственик на две заведения за гурме бургери. След неуморна всекидневна работа в първата си, малка „бърлога“, той надгражда идеята си с втори ресторант, разположен на 300 кв. м. в центъра на Варна. Специално за зрителите на „Преди обед“ по bTV, той показа една от най-популярните си рецепти.

Петър разкри на Венета Георгиева, че най-подходящото месо за бургери е богато на мазнини, като перфектното съотношение е 70:30 мускул към мазнина. Месото се смила, овкусява със сол и черен пипер и се пече на плоча. За да може едновременно и да се задушава отгоре, кулинарят захлупва бургера с капак при печенето. Питката се разрязва на две, намазва се с масло и се запича на плочата. През това време се запичат и няколко слайса бекон под преса, за да се получи хрупкав ефект. След като месото за бургера се обърне, върху него се поставя парче сирене чедър и отново се покрива с капак, за да се разтопи. Когато питката се запече, се намазва със сос айоли или майонеза. При построяването на сандвича, Петър спазва правилото за комбиниране на въглехидрат, протеин, мазнини, но и витаминозни продукти. Затова гарнитурите са свежа салата айсберг, пресни домати, кисели краставички и италиански салам за мазане от свинско, червен пипер и мас. Върху месото за бургера се поставят хрупкавите парчета бекон, прясна рукола и медена горчица. Съставките се забождат с шишче и се гарнират с прясно изпържени картофки.

В ресторанта на Петър, екипът на „Преди обед“ намери и готвача от четвъртия сезон на MasterChef – Станислав Георгиев. Кулинарната арена събира двамата варненци и вече половин година те работят заедно, за да създават проекти за ценители. Отдадени на общата си страст към гурме street храната, те инвестират в последните световни тенденции, придавайки им собствен почерк.

Станислав представи пред зрителите на bTV своята рецепта за сандвич със свински котлет. Първа стъпка е месото да се прореже на повърхността, да се натрие със сол и черен пипер и да се запече на плочата под капак. През това време той приготви намаслено хрупкаво хлебче и бекон, айсберг, домат, люта чушка халапеньо, стрък пресен лук и задължителните пържени картофки. Месото покрива с парче гауда и когато се разстопи, аранжира в изкусителен сандвич.