Македонските и българските медии започват да създават положитен климат за бизнес отношения, културно сътрудничество и стимулиране на политическите лидери за решаване на двустранните проблеми, предаде агенция МИА. 

Това е договорено на среща на журналисти и представители на медиите от двете страни, организирана в Сопие по инициатива на Македонско-българската стопанска камара (МБСК). 

"Нямаме намерение да бъдем предвестници на тиха дипломация или да решаваме проблемите на двете страни извън институциите и да освободим политическия елит от отговорност”,каза македонският журналист Александър Чомовски. 

„Нужна ни е само една позитивна размяна на информации", добави Чомовски и изтъкна, че трябва да се подготвят съвместни медийни проекти, за да се излезе от матрицата, според която в България все по-малко се пише за Македония, а в Македония се пише повече за България, но с негативен подтекст. 

Ние сме домакини на следващ форум

Според председателя на СЕМ Георги Лозанов има много по-големи възможности за комуникация между българското и македонското общество. Първата крачка може да бъде по-оживената комуникация между медиите на двете страни, а сетне чрез кабелните мрежи да започне и излъчване на емисиите на Македонската национална телевизия в България и на БНТ в Македония. 

Шефът на МБСК Зоре Темелковски заяви, че евентуална симбиоза между медиите на двете страни ще подготви и по-добър бизнес климат в региона и ще допринесе за добросъседските отношения. Договорено е следващата среща между македонски и български журналисти да бъде в България. 

информация: www.sbj.bg