Почистването на вашия дом със сигурност не е от най-приятните занимания. Но това е от домакинските задачи, които определено не бихте пренебрегнали.

За радост на всеки от вас има уреди, които правят чистенето една идея по-леко и приятно. Сред тях са и един от най-добрите помощници, а именно прахосмукачките . А богатото разнообразие на видове и модели ви дава възможност да откриете перфектната за вас и вашите нужди.

С помощта на прахосмукачките вие не просто почиствате вашия дом, но и се грижите за вашето здраве и това на вашето семейство. Сред огромните им предимства са:

  • премахва всички прахови частици, които предизвикват алергии - килимите, матраците и тапицериите на дивана събират частици,които могат да влошат или да отключат алергии, като причиняват кихане, хрема и кашлица. Редовното използване на прахосмукачка подобрява средата във вашия дом;
  • премахват акарите - по-високият клас модели прахосмукачки се справят чудесно с елиминирането на акарите. Както знаем, изпражненията от акарите имат много неблагоприятно влияние върху нашето здраве, затова и трябва да поддържаме нашия дом по възможно най-добрия начин;
  • подобряват психичното здраве - поддържането на чист и организиран дом спомага за доброто емоционално състояние, а прахосмукачките допринасят именно за чистотата и свежестта на вашия дом.

Видове прахосмукачки
Както по-горе споделихме, днес разнообразието на видове и модели прахосмукачки е голямо. Съществуват три основни вида, между които можете да избирате.

Стандартни прахосмукачки
Стандартните прахосмукачки са си класика сред различните модели, които ще откриете на пазара. Те притежават различни характеристики, като основната разлика между тях идва от това дали да бъдат с контейнер или торбичка, какви да са филтрите, колко мощни да са, както и какъв да бъде техният дизайн. Огромното предимство на стандартните прахосмукачки е, че са много по-мощни от останалите видове.

Вертикални прахосмукачки
Вертикалните прахосмукачки са не по-малко любим вид на потребителите. Причината за това е, че те заемат по-малко място и предлагат допълнителни удобства.

Вертикалният им начин на поставяне ги прави подходящи за малки жилища, а техният уникален дизайн позволява да се превърнат в мини ръчна прахосмукачка, с която да почистите масата или дивана, а защо не и вашата кола. Освен това, голяма част от моделите имат опцията и за безкабелно използване, което определено е предимство.

Прахосмукачки робот
Прахосмукачките робот промениха представата за почистване на дома и ни накараха дори да заобичаме тази домакинска задача.

Всъщност, прахосмукачките робот дори нямат нужда от вас. Единственото, което трябва да направите, е да ги включите и настроите, всичко останало е тяхна задача.

Те ви спестяват време, справят се с трудно достъпни места и ви помагат в борбата с козината и космите от домашните любимци. Още по-хубавото е, че можете да ги оставите да почистят вашия дом, докато сте на работа или приготвяте вечеря за любимите хора. Определено е хубаво да имате такъв помощник, нали?

Как да изберем?
На пръв поглед изборът на прахосмукачка може да ви се стори доста труден, но ние ви гарантираме, че е много по-лесно, стига да знаете какво да гледате при избора ѝ.

Изберете вид прахосмукачка
Първата стъпка е да решите от какъв вид прахосмукачка се нуждаете. Това ще помогне да се концентрирате върху определени характеристики и функции, на които да наблегнете.

Мощност
Мощността обединява всички видове прахосмукачки и заема ключово място при избора на модел. Тя отговаря за това до колко добре вашият уред ще почиства, затова ви съветваме да не правите компромиси. Независимо какъв вид прахосмукачка искате да си вземете, правилото е едно, колкото по-мощна е прахосмукачката, толкова по-добре ще почиства.

Филтри
Филтрите са също важни при избора на прахосмукачки. Избирайте модели с високо ниво на филтрация и качествени филтри. Това ще гарантира, че вашата прахосмукачка добре ще филтрира въздуха и ще премахва всички прахови частици.

Към момента един от най-добрите филтри се смята, че е HEPA филтърът. Той се справя до 99% с праховите частици. Друго, за което да помислите, са водните филтри.

С контейнер или торбичка?
Ако избирате стандартна прахосмукачка, то пред вас ще застане дилемата дали да изберете модел с контейнер или торбичка. Техните предимства и недостатъци ги поставят на кантар, затова и тук е по-скоро въпрос на личен избор.

Размер на контейнер
Ако избраната прахосмукачка е с контейнер, размерът на контейнера е друга спецификация, на която да обърнете внимание. Това какъв да бъде той, от своя страна, зависи основно от честотата на използване на прахосмукачката.

Ниво на шум
Друга важна характеристика е нивото на шум. Никой не обича шумните прахосмукачки. Освен това нивото на шум е свързано и с качеството на електродвигателя. Колкото по-тиха е една прахосмукачка, толкова по-висок клас е нейният електродвигател.

И разбира се не всичко приключва тук. Обърнете внимание на функциите на прахосмукачката, дали е с кабел или без, какъв е животът на нейната батерия, в случаите, когато е безжична и още много други. Остава на вас да се гмурнете в морето от прахосмукачки и да намерите най-добрата за вас.