Медийният експерт Георги Лозанов бе преизбран за председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) на заседание на регулатора. Той бе единственото предложение и застава начело на СЕМ за пета поредна година. По закон мандатът е 1 година.

Всичките петима членове на СЕМ гласуваха "за", включително и Мария Стоянова, която миналата година гласува с „въздържал се“ за кандидатурата на Лозанов.

Стоянова заяви, че го подкрепя, защото той е човекът, който гарантира стабилността и устойчивостта на Съвета и неговите членове, предвид всички предизвикателства на политическата и медийна среда у нас.

Освен като личност, осигуряваща независимостта на регулатора, членовете на СЕМ определиха Лозанов и като ерудиран професионалист и експерт. “Усеща се едно приятелско говорене, което е много приятно, защото независимо, че мислим различно, товане означава, че не можем да бъдем приятели”, заяви Лозанов, след като беше преизбран.

Той обобщи, че това е била много напрегната година, с много работа и то в конфликтна среда, но отбеляза, че СЕМ е успял да запази своята експертна независимост. По думите му Съветът не може да бъде обвиняван, че през него се упражнява натиск върху медиите. СЕМ не е институция на властта, заяви Лозанов.

Източник: в-к "Сега"