За вредите от компютърната техника и мобилните устройства сме чували какво ли не, но предупрежденията за все повече начини, по които джаджите вредят на здравето ни, продължават да пристигат от най-различни източници. Поредното идва от Обединената асоциация по хиропраксис (United Chiropractic Association, UCA) /б.р. хиропраксис - лекуване на болести чрез манипулации по гръбначния стълб и ставите./ .

 Според организацията, прекомерното увлечение по електронната кореспонденция и обмена на текстови съобщения чрез мобилни устройства може да има негативни последствия за здравето и, съответно, за продължителността и качеството на живот.
Още по темата

От UCA отбелязват, че при набор на текст, сърфиране в Интернет или забавления с игри на мобилните си устройства, потребителите обикновено седят или стоят леко наклонени напред, което в течение на времето води до деформация на горната част на гръбначния стълб.

Според данни от неотдавнашни изследвания, проведени от специалистите на UCA, подобни пози деформират и гръдния кош, което при по-възрастни хора пък може да доведе до заболявания на белите дробове, до проблеми със сърдечно-съдовата система и дори да стане причина за преждевременна смърт, като рисковете са доста сходни с тези от затлъстяването.

 От UCA твърдят, че при възрастните дори неголеми деформации на гръдния кош увеличават риска от преждевременна смърт с 1,44 пъти. По оценките на организацията, това е равнозначно на 30 наднормени единици на индекса на телесната маса, а това, както вече е доказано недвусмислено, е крайно нездравословно.

Впрочем проблеми със здравето заради неестественото положение на тялото и затлъстяване при прекомерен чат на мобилни джаджи съвсем не са изключени и при съвсем младите хора, предупреждават от UCA.

Информация и снимка от: http://pcworld.bg