Надолу. Това остава посоката, в която "Мобилтел" се движи - въпреки мерките за оптимизация на структурата, въпреки разнообразяването в източниците на приходи, въпреки ребрандинга и скорошната смяна на висшия мениджмънт. На фона на общото свиване на телекомуникационния пазар в България най-сериозно продължава да страда най-големият мобилен оператор. И тенденцията се потвърждава от финансовите резултати на "Мобилтел" за 2013 г., публикувани в сряда заедно с тези на компанията майка Telekom Austria.
Какво точно е разпределението на телеком пазара в страната, ще стане ясно в средата на следващата седмица, когато се очаква да излязат и резултатите на БТК. Но от тези на "Мобилтел" от сряда и тези на "Глобул" отпреди две седмици става ясно, че лидерът в сектора продължава да губи не само приходи и печалба, но и пазар.

Тронът в опасност

"През последната четвърт на 2013 г. регулаторната политика продължи да оказва негативно влияние върху резултатите на компанията. Слабата макроикономическа среда, намаляващото население и свиването на преките чуждестранни инвестиции повлияха потреблението. "Мобилтел" предприе мерки, за да отговори на тези предизвикателства, от една страна, фокусирайки се върху високия клиентски сегмент и поставяйки акцент върху смартфон офертите и пакетните предложения, и от друга - налагайки стриктно управление на разходите", се казва в съобщението на компанията.
Към края на 2013 г. клиентите на мобилни услуги на "Мобилтел" са намалели с 1.026 млн. до 4.2 млн., признават от оператора. Спадът донякъде е причинен от промените в методологията за броене на SIM карти, направени през последното тримесечие на годината (такива промени направи и "Глобул", след като беше купен от Telenor). "Новата методика по-добре отразява клиентското поведение и позицията на "Мобилтел" като конвергентен телеком доставчик. Тя предоставя повече прозрачност и привежда политиката на телекома в съответствие с тази на останалите оператори", обясниха от пресслужбата на дружеството. Така, макар и да запазва лидерската си позиция, "Мобилтел" отбелязва годишен спад на пазарния си дял от 42.1% на 39% като брой абонати. За сравнение - "Глобул" отчете 4 млн. абонати към края на 2013 г.
Като приходи "нивото" на "Мобилтел" също спада - с 14.8% до 399.4 млн. евро за миналата година. За последното тримесечие намалението е с 10.3% спрямо същия период на 2012 г. Причините, очаквано, са намалените тарифи за терминиране на едро, спадът в трафика и цените. Печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) намалява с 23.5% за цялата 2013 г. спрямо предходната година до 158.6 млн. евро и с 25.7% до 31.9 млн. евро за периода октомври - декември 2013 г. спрямо аналогичния на предходната година. При този показател за последния период регулаторните мерки допринасят за спада с 0.9 млн. евро. За сравнение - "Глобул" има 661.9 млн. лв. приходи и 224.8 млн. лв. EBITDA за 2013 г.

Мъничко оптимизъм

Позитиви за момента "Мобилтел" отчита по две линии - от навлизането на мобилния интернет и от дейността му като комплексен доставчик. Клиентите на компанията, използващи мобилен интернет, са се увеличили с повече от 30% през 2013 г., като броят им достига 192.9 хил. В същото време операторът отчита растеж и в сегмента на фиксирания броудбанд - броят на клиентите, ползващи фиксиран интернет, се е увеличил с 2% до над 155 хил. абонати, като общият брой на фиксираните линии за достъп нараства с 1.4%.
Общо приходите на "Мобилтел" от фиксирани услуги също се вдигат, достигайки 6.7 млн. евро за последното тримесечие на миналата година.

Карлос Слим напредва към контрола върху Telekom Austria

Милиардерът Карлос Слим напредва по пътя си към придобиване на контролен дял в собственика на "Мобилтел" Telekom Austria, предадоха световните агенции. Според тях притежаваната от Слим America Movil е влязла в разговори с австрийското правителство да изтегли участието си в телекома, което би довело до оферта за изкупуване от мексиканския гигант. В момента той държи 27% от компанията, но от близо година има очаквания този дял да се вдига, тъй като Слим има сериозен интерес към пазара в Европа.

Източник: http://www.capital.bg