Някъде около 35-36 млн. лв. За толкова пари в момента можете да си купите шестият мобилен оператор в България. С уговорката, че всъщност той не съществува, а в сумата влиза само лицензът за изграждане на мрежа. Не че има опашка от кандидати. Но пък активност в презентиране на проекта пред евентуални инвеститори не липсва. Особено в последните два-три месеца.

Загадъчният кандидат

Компанията "4Джи ком" озадачи телекомуникационния сектор в България, когато през декември 2011 г. взе лиценз от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за изграждане на мрежа за мобилни услуги от четвърто поколение (4G). В рамките на една процедура тогава регулаторът издаде три разрешителни - на "Булсатком", на "Макс телеком" и на "4Джи ком". За разлика от сателитния тв доставчик с позиция на лидер в платеното тв разпространение в България и притежаваната от основателя на "Мобилтел" Красимир Стойчев компания за мобилен интернет "4Джи ком" изобщо не фигурираше до този момент в нито един сегмент на индустрията.

Дружеството беше създадено през юни 2011 г. - очевидно с единствената цел да участва в раздаването на нови лицензи от КРС. Формално то е притежание на друго такова - "Ултра ком БГ". По данни от Търговския регистър учредител и 100% собственик на "Ултра ком БГ" е Александър Илиев Митрев, а предметът на дейност на дружеството е "набиране на капитал за развитие, изграждане и опериране на национален доставчик на високоскоростен широколентов интернет и предоставяне на електронни съобщителни услуги, както и всички други дейности, незабранени със закон в България".

Управляващи на самото "Ултра ком БГ" са Евгени Цолов, Емил Цолов и Теодор Цолов. Евгени Цолов е и представител на "4Джи ком". Самият той участва като акционер и управляващ в доста други фирми с най-разнородна дейност - от изготвяне на проекти до опериране с подвижен железопътен транспорт.

Според отлично осведомени източници на "Капитал" от сектора реални основатели и притежатели на мистериозната компания са бившият председател на Държавната агенция по информационни технологии и съобщения Пламен Вачков и бившият министър на промишлеността в кабинета на Димитър Попов Иван Пушкаров. Името на Пушкаров фигурира в списъка на акционерите на "Ултра ком БГ", представен на последното общо събрание на дружеството през декември 2013 г., макар и с малък дял, заедно с тези на Нели Иванова Фикова и "Трансфронтиер девелопмент", а като основен притежател е посочен пак Евгени Цолов. Цолов пък е съдружник с Пушкаров и Пламен Вачков в "Телекорп", което е вписано като член на борда на директорите на самото "4Джи ком". С две думи - връзки, показващи участието на Пушкаров и Вачков в специално създадената за вземане на мобилен лиценз компания, не липсват.

Има лиценз, няма пари

И трите новолицензирани мобилни оператора от ново поколение дълго не внасяха първоначалните си такси към КРС за честотен ресурс - "Булсатком" 19 млн. лв., а "Макс телеком" и "4Джи ком" - по 30 млн. лв. Сателитният оператор в крайна сметка се издължи. "Макс телеком" - също, след като руският инвеститор Даниел Купсин го купи от Красимир Стойчев. "4Джи ком" обаче все още не е платил нито лев - факт, който няма как нито да бъде забравен от КРС, нито да остане встрани от вниманието на реалните участници на телеком пазара в страната.

Регулаторът продължава да настоява да получи таксата си, разбира се, начислява лихви върху сумата и даже потърси съдействие от НАП. "Глобул" пък веднага след като беше купен от Telenor, неколкократно повдига пред регулатора темата какво ще се случва с честотите, дадени на мистериозния оператор без покритие и практически блокирани от него в обхвата 1800 MHz. Запитвания по темата има от още един от големите действащи телекоми.

Тоест очевидно това положение няма как да остане непроменено още дълго и "4Джи ком" или трябва да плати, или да изгуби лиценза си. Във втория случай впрочем вземанията на държавата трудно ще бъдат събрани предвид факта, че дружеството с капитал 50 хил. лв. практически няма нищо. В последния му наличен отчет - за 2012 г., като негов актив, но и като висящо бъдещо плащане фигурират само 32 млн. лв. - стойността на лиценза заедно с лихвите.

Околосветско издирване

За да осребрят включването си в търга на КРС преди две години и половина, в момента Вачков и Пушкаров просто се опитват да продадат компанията - което очевидно е и първоначалният замисъл. Проблемът е само, че няма кандидати. По информация на вестника потенциални инвеститори се търсят буквално във всички ъгълчета на планетата. Сред запитаните компании е например базираната в Монреал Collins Group - бутикова инвестиционна банка с най-разнообразни проекти, чийто представител за България Йолиан Маринов потвърди, че има запитване за "4Джи ком", но за момента не и напредък към реализиране на каквито и да било намерения.

Презентация наскоро е правена и пред Ричард Шиърър, бивш директор в БТК, а сега главен изпълнителен директор на азербайджанския мобилен оператор Bakcell. Сумата, спрягана като търсена в евентуалната сделка, е 35-36 млн. лв. - това всъщност е висящото плащане към КРС, плюс 3-4 млн. лв. за собствениците. До реални преговори обаче до момента според източниците на вестника не се стига. С други думи, схемата за брокерстване с държавни лицензи в случая явно просто е закъсняла, още повече предвид състоянието на пазара.

Източник: http://www.capital.bg/
Снимка : © ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ