По-малко от година след като "Канал 3" смени собствениците си, около телевизията отново има ключова промяна. На 25-ти март от съвета на директорите е заличено името на собственика на медиата Мария Опренова.

На нейно място влиза Огнян Димов. Според търговския регистър той отскоро е и представител на компанията собственик на канала "Медийна инвестиционна организация". Нито Димов, нито Опренова отговаряха на мобилните си телефони. "Капитал" не успя да получи потвърждение от тях има ли смяна в собствеността на Канал 3, каквато неофициална информация се разпространява, и какво ще се случва с медиата от тук нататък.

В търговския регистър не е отразена промяна в собствеността на акциите в дружеството-собственик "Медийна инвестиционна организация". Според списък на акционерите от последното общо събрание на 17 март все още Мария Опренова държи целия капитал без 1 акция, която е притежание на Кеворк Марашлян. Дори в следващите дни да е имало промяна в собствеността няма задължение тя да се впише в търговския регистър.

Последното работно място на Огнян Димов беше в ТВ7, където беше директор маркетинг и продажби и член на борда на директорите. От позицията той бе освободен през ноември миналата година. Според служители в медиата изненадващо и за самия него. Преди това Димов беше генерален директор на ТВ2 (по късно Pro BG). Той имаше ключова роля в старта на проекта ТВ2 и се върна от САЩ, за да ръководи канала по покана на приятеля си, собственик на няколко рекламни агенции Красимир Гергов.

Огнян Димов е и бивш директор на рекламния отдел на БНТ. По негово време една от първите агенции на Красимир Гергов - "Крес", сключи първите си, изключително изгодни за нея договори за препродажба на рекламното време по държавната телевизия.

През юни миналата година Канал 3 бе придобит от "Медийна инвестиционна организация" за 1 млн. лв. Мария Опренова е била директор на отдел "Маркетинг комуникации" в Мтел до средатана 2012 година, а от 2010 до 2012 г. е оглавявала Българската асоциация на рекламодателите (БАР). Опренова е съпруга на собственика на "Телелинк" Любомир Минчев.

Преди промяната на собственоста създател и дългогодишен собственик на телевизията беше "Елит Медиа България", в която съдружници са Величко Найденов и Николай Вучев. От финансовия отчет на телевизията за 2012 г. се вижда, че приходите й са били 2.2 млн.лв. (с ръст от 0.5% спрямо 2011г.). Печалбата на "Канал 3" за 2012 г. е 187 хил.лв. Отчет за 2013 г. все още няма.

Популярността на канала след смяната на собствеността обаче рязко спадна. Особено след като от Канал 3 се махна Сашо Диков, а в последствие бе свалено и предаването "Вън от рая" на Лили Маринкова.

Въпреки уверенията на новия собственик, че телевизията ще запази гражданския си профил, това в крайна сметка не се случи.

Източник: http://www.capital.bg/