Следващият Велик Пекар – Сезон 4 - Рецепти

Ягодова захаросана глазура. Съставки (достатъчно за 36 кексчета)


•    2 чаши захар на кристали
•    1 чаша захар на кристали
•    1 чаша вода
•    ½ чаени лъжици тартаров крем
•    12 белтъка
•    ½ чаена лъжица сол
•    4 чаши масло на стайна температура
•    2 чаши ягодово пюре от пресни или замразени ягоди

Приготвяне:

В среден по размер съд смесете водата с тартаровия крем и двете чаши захар. Разбъркайте и загрейте сместа на средна температура без да бъркате. Междувременно изсипете всички белтъци в купа за миксиране. Когато захарната смес заври, използвайте миксер средна скорост, за да ги разбиете. Използвайте кулинарен термометър за заврялата захар без да бъркате.

Когато белтъците са разбити, изсипете другата чаша захар и продължете да използвате миксера на по-висока скоростна степен. Когато захарният сироп се загрее до 110°C, вдигнете скоростта на миксера. Наблюдавайте сиропа внимателно. Отстранете го от котлона, когато достигне 120°C и го изсипете при белтъците, докато още се бъркат на трета скорост.

За най-добър резултат го изсипете от страни на купата, защото в противен случай сместа няма да е еднродна. Намалете скоростта на миксера и продължете да разбивате докато температурата падне до стайна и добавете солта. Междувременно нарежете маслото на две парчета.

Когато белтъчената смес се е охладила достатъчно, започнете да слагате маслото като увеличите скоростта на 3. След като добавите всичкото масло добавете ягодовото пюре. Оставете да се разбива на 3-та скорост за още минутка.

След това го използвайте веднага или оставете на стайна температура за 24 часа. Ако го замразите, трябва след това да се остави пак докато стигне стайна температура и чак тогава да се разбие отново.

За ягодовите кексчета:Съставки ( достатъчни за 30 кексчета)

•    3 ½ чаши брашно за торти
•    ¼ обикновено брашно
•    2 чаши захар
•    ¼  чаена лъжица сол
•    1 ½ лъжица сода за хляб
•    1 чаша масло на стайна температура
•    ½ чаена лъжица лимонова кора
•    1 ½ чаши свежо ягодово пюре
•    5 яйца
•    1 лъжица ванилов екстракт
•    ¼ чаша заквасена сметана за готвене
•    ¼ чаша растително олио
•    2 ½ чаши свежи ягоди, нарязани на половина

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 °C. За да приготвите пюрето, нарежете на ситно свежите ягоди. Поставете ги в купа и разбийте с пасатор, докато станат на гъсто и сочно пюре.
Пригответе поставката за мъфини.

В купа смесете брашното за торти с обикновеното, захарта, солта и содата за хляб. Миксирайте за една минута на първа степен и изключете миксера. Междувременно нарежете маслото на дребни кубчета и ги добавете към сухите съставки. Разбийте на първа степен за 3-4 мин. , докато сместа не заприлича на мокър пясък. Междувременно добавете ваниловия екстракт, лимоновата кора, яйцата, заквасената сметана и олиото към ягодовото пюре с в голяма купа. Бъркайте плавно.

С миксер на първа степен разбийте яйчната смес за минута. Почистете миксера при нужда и разбийте отново, но на втора степен за 15 секунди, докато не стане гладко и без бучки. Махнете миксера и изсипете във формите за кексчета като поставяте по две ягодови половинки в средата на всяка форма. Запълнете формата до 2/3.

Печете, докато хартията на формите се отлепя лесно от кексчето след около 22 минути. Не ги препичайте! Мъфините трябва да имат лек златист цвят около ъглите. Изчакайте да изстинат и поставете ягодовата глазура, която приготвихте по-рано.