Ръководена от Европол операция, включваща полицейски сили от Кипър, Гърция, България и Холандия, разкри една от най-големите пиратски IPTV платформи в света. Най-малко трима души са арестувани. Сървърите са били намерини в България и Холандия. Съобщава се, че съдържанието им е за около 500 000 абонати по целия свят, генерирайки годишни приходи от около пет милиона евро.

Телевизията на живо има огромно търсене, но достъпът до цялото съдържание в даден регион може да бъде изключително скъпо, като традиционните оператори изискват и доста по-големи такси.

За милиони по света този "проблем" може лесно да бъде заобиколен. Пиратските IPTV платформи, които доставят хиляди иначе абонаментни канали през Интернет се увеличават. Те са достъпни само за няколко долара, евро или паунда на месец, на много по-ниска цена от стандартните доставчици на телевизия.

Тази седмица обаче полицейските сили в цяла Европа се насочиха към един от най-големите незаконни IPTV оператори в света. Разследването започва още през февруари миналата година. След мащабно разследване този вторник Европол направи акция в Кипър, България, Гърция и Холандия.

Трима заподозрени бяха арестувани в Кипър - двама в Лимасол (на 43 и 44 години) и един в Ларнака (на 53 години). Всички се предполага, че са част от международна група за незаконно излъчване на около 1200 канала с пиратско съдържание по целия свят. Някои от предлаганите канали са получени незаконно от Sky UK, Bein Sports, Sky Italia и Sky DE.

Ако трябва да се вярва на първоначалните доклади, обхватът на услугата IPTV е огромен. Цифрите обикновено са малки, но информацията показва, че услугата е имала повече от 500 000 абонати, всеки плащал по около 10 евро на месец. 

Полицейските действия бяха разпространени навсякъде по континента, като бяха проведени най-малко девет отделни операции, включително в Холандия, където бяха открити сървъри. Обаче се оказва,че те са били там, за да скрият истинското местоположение на основните сървъри. Подобни "фалшиви" сървъри бяха разположени и в други региони.

Основните сървъри за IPTV са били разположени в Петрич, малък град в Благоевградска област, югозападна България. Органите не са предоставили никакви подробности, но става ясно, че уебсайтът на местния интернет доставчик Megabyte-Internet, от който се е разпространявала пиратската IPTV в продължение на поне няколко месеца, е изчезнал във вторник. Остава офлайн и към момента.

Компанията отказва коментар и няма никакво намерение да участва пряко в незаконна дейност. Въпреки това номерът на автономната му система (AS) разкрива свързани IPTV услуги, като никой от тях изглежда днес не функционира. Интернет доставчикът е включен и в сайтове, в които "пиратски" IPTV канали се компилират от потребителите.

Според източници в Кипър полицията е поискала разрешение от Окръжен съд в Ларнака за да задържат арестуваните лица в продължение на осем дни. Местният информационен център Philenews обаче заяви, че всяко решение ще бъде отложено до тази сутрин, тъй като един от тримата заподозрени, не от кипър и има нужда от преводач от английски.

Вижте и видео материал от кипърската телезия Sigma:

 

Тв Новини припомня, че ръстът на пиратските платформи в българия е скочил рязяко и в интернет пространството и различните сайтове за продажба се предлага само пиратска телевизия под формата на приемници за телевизия с включени приложения за телевизия.

По информация от телевизия Sigma и Европол.