Eдин от най-ярките разследващи репортери на bTV - Росен Цветков – разкри днес в „Преди обед” любопитна информация за страстта си към разследващата журналистика и интересите си извън работата.

Репортерът, който през 2014-та година беше обявен за „Журналист на годината” от Български хелзинкски комитет (за репортажите си за условията на живот в бежанските лагери и за купуването на гласове по време на избори), често разкрива в bTV Репортерите тъмни сделки, злоупотреби, институционално бездействие и неефективност, неразпленети загадки около инциденти в миналото и измами в различни мащаби. Неведнъж засегнатите от неговите разследвания се държат агресивно към журналиста. „Гледам положително на такива ситуации, стабилен съм, макар близките ми да се притесняват”, коментира Росен видеоматериала, който припомни за разследването му от есента на 2014-та за телефонните измамници във Ветово, които нападнаха и биха екипа на bTV, счупиха и камерата. Той изрази удволетворението си, че от работата му има реални резултати и измамникът от Ветово е осъден. Първият репортаж на Росен Цветков със скрита камера е и първото му разследване за изборна търговия - през 2009-та година. Тогава той влиза в ролята на изборен турист под прикритие в междуградски автобус и разобличава партия „Лидер”, която има интерес да влезе в парламента с купени гласове. „Тогава снимах цял ден, много ми хареса и в този момент реших, че точно това искам да правя”, коментира репортерът. Най-дългият му период на работа под прикритие е в ромска махала в Бургас, където в продължение на два месеца разследва друга схема за купуване на гласове за избори. Човекът, който му оказва най-силна подкрепа след случаи като разследването на телефонните измамници, е неговата приятелка, която работи в областта на медицината и също като него е работохолик и отдадена на професията си. Първите му стъпки в журналистическата професия са още на 13-годишна възраст - в тийн списание. Преди това обаче мечтата му е била да пее на сцена. В момента това е негово хоби и обича да се забавлява, като пее в пиано и караоке барове, най-вече български песни, на Васил Найденов. Наскоро е изненадал с този талант и колегите си в нюзрума.

В края на предаването екипът на „Преди обед” сбъдна едно желание на Росен – да се научи да готви, като за целта му помогна участничката в хитовото шоуMasterChef – Стефани Младенова. Цялото участие на Росен Цветков можете да видите тук http://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/reporterat-rosen-cvetkov-za-riskovete-na-profesijata.html