RN – MEDIAGROUP изразиха подкрепата си към TV7 и NEWS7 по повод безпрецедентния натиск, оказван на телевизиите. Както ви информирахме, с неизгодни анекси и неправомерно сключен договор, временният синдик Панайот Велков запорира сметките на медиите и остави без заплати служителите за втори месец.

Ето декларацията, с която колегите от RN – MEDIAGROUP изказват своята съпричастност и позицията си за случващото се:

Ние, журналистите от RN – MEDIAGROUP – Телевизия Канал 0, Вестник Компас, Радио Мая изразяваме своята пълна подкрепа на колегите от TV7 и NEWS7.

Изразяваме своето възмущение от действията на различни организации, насочени конкретно срещу работата на една обществена медия. С подобни действия се нарушава конституционното право на гражданите да бъдат информирани.

Журналистите не са виновни за бизнес неуредиците между фирмите. Тяхната работа е да защитават обществения интерес, да казват винаги истината и да посочват недъзите на обществото, независимо дали ни харесва или не.

Считаме, че колегите ни са подложени на безпрецедентен натиск и това пречи те да изпълняват задълженията си в полза на българските граждани.

Призоваваме съответните институции и всички заинтересовани страни да вземат категорично отношение по повод случващото се с колегите в TV7 и NEWS7, защото свободата на словото е основен гарант за демократичното развитие на България.