По повод палежа на автомобила на водещия от bTV Генка Шикерова, което е поредното грубо посегателство над журналист, членовете на АБРО, Българската национална телевизия и Българското национално радио изразяват своето възмущение и заклеймяват всеки опит за възпрепятстване на работата на медиите, в т.ч. отправянето на заплахи, увреждането на личното им имущество или унищожаването на професионална техника.

Противопоставяме се категорично на всяка провокация към принципите на неприкосновеност на личния живот и право на изразяване на журналистите.

Журналистът изпълнява служебните си задължения като защитава гледните точки, коментарите и обществената си позиция, свързвайки своето име с етиката и стандартите на професията.

Ще се борим и утвърждаваме правото на журналистите да осигурят информационната функция на своите медии като работят без всякаква цензура – вътрешна или външна, при гарантиране на личната им неприкосновеност, с пълната подкрепа на техните предприятия и на цялата медийна общност.

Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО, Българската национална телевизия и Българското национално радио застават зад българския журналист и ще се противопоставят на всяка атака срещу професията.

София, 03.04.2014 г.