Изборните предавания на БНТ, БНР, 17 телевизии и 12 радиопрограми ще бъдат наблюдавани внимателно от Съвета за електронни медии (СЕМ). Това стана ясно, след като СЕМ и Централната избирателна комисия подписаха споразумение за мониторинг върху електронните медии по време на кампанията за евровота. СЕМ ще следи как се спазват основни професионални стандарти и принципи, изискванията за обективност, равнопоставеност и баланс в програмите при представянето на политическите претенденти. Изборът на програмите, включени в наблюдението, е според степента на влиянието им върху общественото мнение.

Мониторингът включва и канали, които според рейтингови агенции получават по-голям интерес от аудиторията. Това означава, че и местни радиа и телевизии ще бъдат следени под лупа. Параметрите на наблюдението са в съответствие със Закона за радиото и телевизията, Изборния кодекс и препоръките на ОССЕ. Наблюдението ще отчита дела на платените и безплатните форми на агитация, присъствието на кандидати в медията и отношението към тях.

СЕМ ще представи междинен доклад за резултатите от мониторинга през третата седмица от предизборната кампания, а крайните резултати - до две седмици след приключване на изборите.

НАКАЗАНИЯ

В Изборния кодекс е записано, че на доставчик на медийна услуга, който не обяви информацията за сключен договор с политическа партия, се налага имуществена санкция от 2000 лв. до 5000 лв. При рецидив наказанието скача на до 10 000 лв. Същите са глобите и при отказване на право на публикуване на отговор.

Информация: http://www.segabg.com