Професор Юрген Шефер от университетската клиника в германския град Марбург решил сложен случай с 55-годишен пациент, след като гледал епизод от телевизионния сериал "Д-р Хаус", съобщава АФП. 

Болният се оплаквал от необяснима сърдечна недостатъчност, от треска с неизвестен произход, от нарушения на зрението и на слуха, от загадъчно възпаление на хранопровода. 

Той си оставал загадка за медицината, докато д-р Шефер не си припомнил един от случаите в сериала "Д-р Хаус", в който екранният герой на Хю Лори се сблъскал с натравяне от кобалт. 

"Търсейки причина, която съчетава всички тези симптоми, и припомняйки си епизод от телевизонната поредица "Д-р Хаус", който бяхме използвали като учебен материал за нашите студенти по медицина, ние стигнахме до извода, че става дума за кобалтово отравяне", пише проф. Шефер в британското сп. "Лансет". 

Диагнозата буквално се повтаря

Оказало се, че на практика медицинското досие на тежко болния пациент било празно, като се изключат двете протези на ханша, които бил получил. През ноември 2010 г. една от тях се била отчупила и била заменена с метална. 6 месеца по-късно мъжът, който бил в добро здраве, започнал да проявява необясними симптоми - от възпаление на хранопровода до проблеми със сърцето. 

След като се сетили за възможно кобалтово натравяне, на пациента били направени рентгенови снимки. На тях проличали метални отломки в ханша. След тестове на кръв и урина било открито отравяне с кобалт и хром - два метала, използвани в протезата. Замяната на дефектиралата протеза позволила да бъде понижена концентрацията на кобалт и хром в кръвоносната система на пациента. 

Това довело до решаването на проблемите със сърцето му. "Истински шанс за мен бе обстоятелството, че бях гледал този епизод от сериала "Д-р Хаус", заяви проф. Шефер. Това показва, че един добре реализиран сценарий, освен да забавлява и да обучава, може да спаси и човешки живот!"