Световното първенство по футбол 2014 г. в Бразилия е безспорно най-голямото спортно събитие на планетата за тази година. То създаде безпрецедентно високо търсене на временен сателитен капацитет (Occasional use capacity). Отразяването на срещите от 12-те бразилски стадиона е генерирало над 39 000 часа живи предавания чрез сателитите на SES, което е повишило търсенето на сателитна свързаност с над 25% сравнено с месец по-рано.

Повечето разпространители на ТВ съдържание планират подобни операции 12 до 18 месеца предварително. В случая със Световното в Бразилия планирането е започнало 2 години по-рано. Над 10 водещи телевизионни компании в света са закупили сателитен капацитет от SES, за да осъществят живите си междуконтинентални предавания до зрители в Северна и Латинска Америка, Европа, Азия, Австралия и региона на Близкия Изток.

Индиректно SES осигури живо предаване до няколко милиарда жители на планетата.Световното в Бразилия бе уникално и с това, че за първи път бе осъществено и комерсиално излъчване на живо в новия UltraHD телевизионен стандарт, с резолюция 4 пъти по-голяма от наложилия се вече и в България HD стандарт.

Временният капацитет е услуга предоставяна от SES на ТВ станции и производители на ТВ съдържание, за пренос на сигнал в кратки отрязъци от време, на големи разстояния, през сателит. Най-често се използва при живите предавания на спортни и културни събития и живите новинарски емисии от различни точки на страната или света. В Румъния SES предоставя такъв временен капацитет за живото излъчване на мачовете от националното първенство.

Как работи услугата „Временен капацитет” Occasional use capacity?

Камерите на стадиона улавят изображението и го предават безжично или по кабел до наземна станция. Това са така наречените SNG (Satellite news gathering) станции. Най-често това е микробус със сателитна антена на тавана. Той обработва и кодира сигнала и го изпраща до сателитите на SES в околоземна орбита.

От там сигналът се ретранслира до телевизионното студио, къде също се обработва и отново се качва на сателит, който го излъчва над определена територия. Процесът на предаване на сигнала протича изключително бързо.Въпреки, че сигналът обикаля света и на два пъти напуска и се връща на Земята, забавянето е в рамките на броени секунди.

Излъчването от всяка точка на земното кълбо, приемът и в най-отдалечените места, директно до дома и бързината на трансфера правят сателитната технология незаменима в отразяването на живо на новинарски, спортни и културни събития. Предимството на сателитната услуга „временен капацитет” се крие в това, че огромното количество данни могат да се пренесат на хиляди километри практически в реално време на една достъпна цена.