Водещи и репортери на нюзрума с най-високо доверие в България бяха отличени вчера за своя принос като журналисти към насърчаване на четенето, както и за високата си езикова култура. В един и същи ден Софийския университет и Столичната библиотека дадоха своето признание на журналистите.

Цялата редакция на bTV Новините бе отличена за насърчаване на четенето и принос към повишения интерес на софиянци към богатите книжни и дигитални ресурси на Столичната библиотека, както и за утвърждаване на културните приоритети на столицата. Това стана на петите Годишни награди на библиотеката, на които бяха отличени още Писател на годината и Читател на годината 2018 г.

„Във време, в което безкнижовността се наложи като норма, това е една изключителна награда, защото освен да забавлява, една от основните роли на телевизията е да информира и да образова. Така че приемаме тази награда като доказателство, че работим в тази посока,” заяви Гена Трайкова – главен редактор на bTV Новините, по време на церемонията.

Водещите на bTV Новините, на „Тази сутрин“ и на „120 минути“ - Виктория Петрова, Антон Хекимян и Светослав Иванов, както и репортерът на bTV Теодора Енчева бяха отличени за своята висока езикова култура на годишните награди за български език на Центъра за анализ на политическата и журналистическата реч към СУ „Св. Климент Охридски”. Директорът „Новини, актуални предавания и спорт“ на bTV Media Group – Венелин Петков – получи приз за цялостен принос към езиковата култура по време на вчерашната официална церемония в Софийския университет.

„В екипа на bTV работят изключително грамотни и талантливи хора, всеки един от тях е инвестирал стотици, хиляди часове в собственото си израстване. Моят съвет към младите колеги, които видяхме в аудиторията е следният: инвестирайте времето си в четене на книги, защото това остава за цял живот.“ Така Венелин Петков насърчи студентите в Аулата на Алма матер.