Собственикът на телевизия BiT Мирослав Янев е неоткриваем и Съветът за електронни медии (СЕМ) не може нито да го попита какви са плановете му за медията, нито да му връчи акт за нарушаване на Закона за радио и телевизия. Янев не отговаря и на писмата на регулатора, обясни за "Сега" членът на СЕМ Розита Еленова.

Така през ноември е изтекъл давностният срок за връчване на акт за нарушение заради липса на договор с дружеството ПРОФОН, което защитава интересите на музикалните изпълнители и техните продуценти. Сигналът, че BiT няма задължителния по закон договор, е подаден от дружеството.

"СЕМ не може да връчи акта, защото в сградата, където се помещава телевизията, имало портиер, който не пуска до офиса с пояснение, че горе няма никой и че всички врати са заключени. Преди един-два месеца сме получили писмо от служителите на телевизията, че не се изплащат заплати, но доставчикът не отговаря на запитванията ни. Интересно ми е откъде всъщност се излъчва програмата на телевизията, след като в офисите й няма никой", коментира Еленова.

Телевизията още не е платила годишната си вноска за дейност за 2018 г. в размер на 5000 лв., а преди два месеца служители се оплакаха в СЕМ, че не им се превеждат заплати.

Преди дни медийният регулатор разгледа експертен доклад, според който BiT не спазва програмната си схема, и реши да направи "фокусирано наблюдение", за да изясни кои предавания липсват. Мониторингът е предложен от Еленова.