Популярната услуга за онлайн стрийминг Spotify стартира официално в България и ще разчита на БТК за местен партньор. Още в четвъртък шведската компания обяви, че разширява списъка на държавите, в които потребителите ще могат да използват нейната платформа за слушане на музика през интернет. Освен в България тя ще е достъпна в още 19 държави, сред които е Унгария, Чехия, Малта, Словакия и Кипър.

Безплатни песни с уредени права

Spotify е дигитална услуга за слушане на музика през интернет. Компанията предоставя на потребителите да слушат любимите си песни онлайн на поискване, като разполага с каталог от над 20 млн. заглавия. Така българите получават бърз, лесен и легален достъп до голяма част от световната музика. Всички песни, достъпни през платформата на шведската компания, са с уредени права. Те могат да се слушат безплатно, като през определен интервал се пускат и реклами, откъдето се генерира голяма част от приходите на Spotify. При този вариант единственото задължително изискване е регистрация и изтегляне на официалните приложения на Spotify за таблети и смартфони, както и непрекъсната интернет връзка. Поддържат се платформите iOS, Windows Phone и Android. Компанията има платен абонамент, който е достъпен и за България. При него срещу месечна такса от 4.99 евро потребителите могат да изберат и свалят парчета на дадено устройство, откъдето могат да слушат дори и при липса на връзка с глобалната мрежа. Така, след като музикалният онлайн магазин iTunes стана достъпен за България, Spotify разширява още повече възможностите на българите да слушат бързо, лесно, евтино и легално музика.

"Ексклузивният партньор"

БТК обяви в понеделник, че е новият местен партньор на Spotify, без да конкретизира какво точно означава това. От телекома само коментираха, че са "ексклузивен рекламен партньор" на шведската компания, и допълниха, че детайлите по споразумението ще бъдат обявени на по-късен етап. На сайта на Spotify е дадено доста общо определение какво означава да си техен партньор. Шведската компания пише, че телекомите и интернет операторите ще могат да се откроят "на фона на препълнения пазар" и ще получат "предимства над конкурентите си и добавена стойност на своите продукти за клиентите си", ако решат да си сътрудничат с интернет дружеството.  

capital.bg