Маркирането на мръсните зони в подготовка за деня на голямото почистване на 26 април започна на сайта www.daizchistim.bg. И през 2014 г. на картата на „Да изчистим България” всеки ще има възможност да маркира незаконно сметище или замърсена зона, която да бъде почистена. Освен на сайта на кампанията, всеки желаещ да отбележи замърсена зона, може да го направи и със специалното приложение за Android. Всеки, които има желание да отбележи зона за почистване, задължително трябва да направи снимка на замърсяването, да отбележи точната локация и вида замърсяване.

И тази година специалната технология, създадена от ЕСРИ, ще позволи да се направи сравнителен анализ колко от местата, които бяха почистени през 2013 г., са маркирани повторно и колко са опазени чисти. През 2013 г. бяха маркирани повторно само 40 незаконни сметища от почистените през 2012 г. незаконни такива. Те са разположени преди всичко в околностите и крайните квартали на големите градове – София, Варна и Шумен.

Броя почистени замърсени зони през 2013 г., които са били маркирани на картата е бил 1494. Най-много замърсени зони са почистени в София-град, Варна, Велико Търново и Пловдив.

Общият брой на почистените нерегламентирани сметища през 2013 са 2136 сега спрямо 530 през 2012 г., което е четири пъти повече. Най-много нерегламентирани сметища са изчистени във: Видин, Бургас, Софийска област, Шумен

Междувременно, срокът за записване за участие в тура на ЧистоЗнанието изтича в края на седмицата. До момента на 80 общини от цялата старана изявиха желание да бъдат домакини на обиколката. Това е рекорден брой желаеши да се включат в образователната инициатива.