На  пресконференция днес  ръководството на  Държавния музикален и балетен център- София представи  програмата  за новия сезон 2014/2015. По традиция началото  на сезона  на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ започва на  1 октомври – Международния ден на музиката и ще бъде открит с теноровия концерт - спектакъл „Медитеранео” превърнал се в едно от музикалните събития за тази година. 

Участват звездите на театъра Марчо Апостолов, Марио Николов, Пеньо Пирозов, Стефан Петков и Богомил Спиров, Добрина Икономова и Валентина Корчакова. Специалните гости на вечерта са Георгиос Филаделфевс (Гърция) и световно известния  български тенор Живко Желев.

Две от най-известните оперети на Франц Лехар – „Страната на усмивките“ и „Фраскита“ отново ще влязат в репертоара на театъра, а водим преговори за откупуване на авторските права на  хитовите продукции „Брилянтин” и „Ромео и Жулиета”, които са в процес на финализиране, и почитателите на музикалното изкуство ще имат възможност да им се насладят на родна сцена още в рамките на новия сезон, съобщи директорът на ДМБЦ – Марио Николов.

Истински подарък за меломаните  бъде  подготвяният концерт посветен на голямата оперетна прима Анелия Шуманова, който ще се състои  с нейно участие на 22 октомври. Сред подготвяните изненади за новия сезон е и концертът спектакъл “Viva La Diva” по сценарий и режисура на Марио Николов и под диригентството на Юли Дамянов, който ще постави на преден план  богатството от женски гласове на дамите солисти на Музикалния театър. Премиерата на спектакъла е на 30 октомври.

Не са забравени и най-малките почитатели на музиката, които също могат да очакват нови заглавия в афиша на Музикалния театър, поставени специално за тях и техните родители. Първата премиера от новия сезон е мюзикълът за деца в две действия „Котаракът Шарл” по мотиви от приказката на Шарл Перо „Котаракът в чизми” и музика на Жул Леви, с която ще бъде открита новата сцена-фоайе на театъра.

Силно присъствие в програмата на Музикалния театър „Стефан Македонски” традиционно отбелязват и балет „Арабеск” с две представления през месец октомври – „Carmina Burana” и “Carmen – Collection”.

И през новия сезон в репертоара на театъра ще присъстват  хитовите заглавия „Моята прекрасна лейди”, „Графиня Марица”, „Виенска кръв”, „Лелята на Чарли”, „Магьосникът от Оз”, „Царицата на чардаша”, „Българи от старо време”, „Службогонци” и „Аладин”.

„И този сезон на оперетата ще мине под мотото на годишнините, като най-важната от тях е 130 години от рождението на патрона на театъра Стефан Македонски,” заяви директорът на театъра Марио Николов.

„Освен всички специални събития и вълнуващи премиери, които зрителите могат да очакват в рамките на сезона, полагаме усилия да организираме и специална изложба, посветена на живота и делото на големия български оперен певец, режисьор и музикален педагог.

Разбира се, няма да подминем и годишнините, свързани с други изтъкнати творци, свързани с оперетата в България. Тепърва меломаните трябва да очакват много новини от нас, около които работим усилено в последните няколко месеца.”

Повече информация за постановките можете да намерите на http://musicthatre.bg и на Facebook страницата на оперетата https://www.facebook.com/Национален музикален театър.

Снимка: trevorcairney.blogspot.com