Съветът за еклектронни медии се оказа в наведено положение пред порното по кабел и сателит. По закон СЕМ не може да регулира еротичните канали, които се пускат по кабеларките, защото секспродукциите не са произведени у нас. Вчера шефа на СЕМ Георги Лозанов обясни пред медии, че ако бъде доказано,че въпросните секспрограми са порнография, то те попадат по юрисдикцията на Наказателния кодекс, който обаче СЕМ като орган не прилага. Вчера по сайтовете и агенциите бе тирижирана информация, че Лозанов е говорил в Пловдив, като се е разбрал с тв операторите порното да бъде извън пакетите на кабеларките и вече да се плаща. Пред Телеграф обаче, шефа на СЕМ е уточнил , че това не е нова новина ами е нещо, което е говорено и се е случило не сега, а преди цели 3 години.

Тогава той настина се е разбрал с част от кабеларките порното да им бъде в отделни пакети. СЕМ обаче и днес няма законови основания да задължи кабеларките да го правят. Някои оператори особено в по-малките градове пускат порно каналите в основните си пакети. Други пък ги пускат в разширените,като предлагат и допълнителни пакети. Най-големите кабелни оператори в страната предлагат от 2 до 6 порноканала в разширените си пакети сочи проверка из офертите им. Има обаче и оператори, които предлагат по 10-12 канала, които са в разширения пакет. У нас вече се предлагат платени спортни канали, но що се отнася до порното то самата кабеларка решава дали да взима допълнително пари от клиента. 

Очаквайте интервю с най-големия разпространител на порно канали за България на тема ''Имат ли бъдеще порното каналите в България'' само на TVNovini.com.

В статията е използвана информация от в-к "Телеграф" и СЕМ.