Украинската криза обтегна сериозно отношенията между САЩ и Русия. Най-сериозната политическа криза между Изтока и Запада обаче има и един изненадващ за повечето хора страничен ефект. Като част от готвените санкции срещу Моска в началото на месеца американската космическа агенция NASA обяви, че ще прекрати по-голямата част от комуникациите си с руските си колеги. Решението обаче ще има крайно негативно отражение върху научната дейност не само на Русия.

Както повечето други мащабни проекти в сферата на науката, много космически мисии всъщност се разработват от големи мултинационални екипи. Дадените програми например може да са оглавявани или финансирани от NASA, но участие да имат специалисти от цял свят, включително и много руснаци, както и руски технологии. Докато украинската криза беше в своя зародиш, ръководството на NASA уверяваше, че "земната" политика няма да повлияе на космическите отношения. Въпреки това в началото на април т.г. агенцията все пак обяви, че прекратява връзките си с Русия и налага строги ограничения на своите служители. Единственото изключение е продължаване на съвместната работа, необходима за поддържането на Международната космическа станция (МКС).

Административни пречки

NASA и руската Федерална космическа агенция (ФКА) работят съвместно от много години. След пенсионирането на космическите совалки американската агенция в много по-голяма степен зависи от руснаците, които всъщност осигуряват ракетите за извеждане на хора, провизии и оборудване до МКС. Във връзка с това говорителят на NASA Алърд Бютел коментира пред онлайн изданието Mashable, че агенцията активно работи по "план за завръщането на началото на пилотираните полети в Космоса на американска земя". Най-рано обаче това може да стане факт чак през 2017 г.

Доскоро МКС беше определяна от администратора на NASA Чарлз Болдън като еманация на съвместната работа в Космоса на САЩ и Русия. В момента, макар служители на NASA да нямат право да пътуват до Русия или да комуникират с руските си колеги, настоящият екип на МКС, който се състои от двама руски космонавти и един американски астронавт, продължава да работи както досега. Всичко това създава предпоставки ограниченията, обявени от NASA, да се окажат по-скоро на хартия. Все пак в един момент американският астронавт на МКС ще трябва да се върне на Земята, а в момента това може да стане само с руски апарат.

Настоящата доминацията на Русия в сферата на космическия транспорт е засилена и от факта, че страната практически контролира пазара на двигатели за ракети. Нейни технологии се използват и в ракетите Atlas V, като са изработени от специална сплав, която САЩ не може да произведе. Руснаците "са много, много добри в създаването на сплави", коментира по този повод сенатор Бил Нелсън пред американския Сенат, цитиран от в. Washington Post. САЩ също разполагат със свои двигатели, но те не са толкова евтини и ефективни като руските, а ограниченият бюджет на NASA трудно ще понесе завишени разходи, в случай че се наложи американците да използват свои ракети.

Първите проблеми

Само няколко дни след като NASA обяви решението си, първите негативни ефекти вече са факт. Компанията Orbital Sciences вече обяви, че очаква проблеми с връзките си със своя партньор в Украйна. Orbital изпраща космически апарати до МКС с провизии, като някои от ракетите на Orbital се произвеждат от украинска компания, а двигателите са руски. Orbital има и договор на стойност 1.9 млрд. долара с NASA за извършването на осем карго пътувания до МКС до края на 2016 г. Досега е извършен само един полет, като са готови компонентите за още три ракети и се чакат доставки за още две. От компанията казват, че засега не са имали сериозни проблеми, но са притеснени какво ще се случи при евентуално влошаване на ситуацията в Украйна.

Притеснения имаше и за съдбата на космическата мисия Curiosity, която се грижи едноименния марсоход. Роботизираната лаборатория използва руски спектрометър, който се използва от руски учени и е финансиран от руското правителство. NASA обаче обяви, че Curiosity няма да бъде засегнат от ограниченията.

По всичко личи, че щатската агенция бързо осъзнава колко много нейни проекти имат руско участие. Затова тази седмица тя обяви, че ще разглежда отношенията си с Русия отделно за всеки случай и ще взима решение дали съответният проект може да бъде изпълнен, или трябва да бъде замразен.

Междувременно се появиха и различни тълкувания на случващото се. Според сп. National Journal администрацията на NASA ще се възползва от ситуацията и ще поиска увеличаване на бюджета. Представители на агенцията вече са говорили с американски конгресмени и са коментирали, че САЩ изостават в космическата надпревара именно заради прогресивно намаляващите средства, отделяни за тази цел. Като аргумент те изтъкват, че първоначалните планове за подновяване на космическите полети с хора, изстрелвани от американска земя, трябваше да са факт до 2015 г. Заради по-малкото отделени пари обаче срокът беше удължен с две години.

Анализаторът Брус Дормайни пък твърди, че NASA може да се окаже пионка в нова студена война. На противоположното мнение пък е Скот Пейс, директор на Института по космически политики към университета "Джордж Вашингтон". Според него като федерална агенция NASA трябва да следва политиката на правителството, включително и от гледна точка на дипломацията. Ако дипломатическите отношения се запазят, няма да има сериозни проблеми, казва експертът и припомня, че по времето на Съветския съюз също е имало подобни обтягания на отношенията.

Междувременно Европейската космическа агенция (ЕКА) реши да си спести потенциалните проблеми. ЕКА обяви, че няма никакви намерения да преразглежда отношенията си с руските си колеги независимо от политическата ситуация. ЕКА и Русия имат множество общи проекти и никоя страна - член на ЕС, не е предлагала Европа да спре сътрудничеството си в тази сфера с Москва, казва Жан-Жак Дорден, директор на ЕКА, цитиран от онлайн изданието SpaceNews. Източници от ЕКА споделят, че европейските учени разглеждат случващото се като "морско вълнение" - на повърхността, където е политиката, е бурно, но в дълбокото, където е бизнесът, нещата продължават постарому.

Информация: http://www.capital.bg