Що се отнася до шумозащитата на работното място, през повечето време всички се сещат за фабрика, работилница или завод, която да е силна от машините. Вярно е, че в много заводи и фабрики постоянните нива на шум надвишават пределно допустимата стойност, но днес почти всички такива работни места осигуряват шумозащита за работещите със шумопотискащи наушници.

Но какво да кажем за офисите с една стая?
Може би не много хора смятат, че шумовото замърсяване може да бъде проблем по време на работа в офиса, въпреки че постоянният фонов шум, като шум от компютри, технически устройства, телефони и разговори с колеги, може да има сериозни последици за все по-широко разпространените офиси. Постоянният шум затруднява мисленето, влошава паметта и може да навреди на работата.

Как да се предпазим от офис шум?

Вероятно не би било удобно да носите наушници цял ден за офис служители, но за здравословна работна среда определено е необходимо решение за намаляване на шума. Препоръчително е да поставите звукопоглъщащи панели върху повърхностите на тавани и стени, а ние препоръчваме звукопоглъщащи завеси пред прозорци и по-големи стъклени повърхности. Тези плътно тъкани текстилни аксесоари за дома могат да се използват и като разделители на помещения в офиси с отворен план. В случая на подове, с помощта на акустични килими, ние можем да смекчим шума на столовете, подметките за обувки, ударните звуци. Адекватната акустика - за разбираема и ясна реч - и звукоизолацията са от първостепенно значение в заседателните зали или лекционните зали, тъй като участниците във важни преговори едва ли искат съдържанието на бизнес план или среща да попадне в ушите на непосветените.

С намаляване на шума за по-креативен, продуктивен резултат

За съжаление стресът стана част от нашето ежедневие, така че трябва да се опитаме да създадем балансирана атмосфера около нас, където е възможно. Много хора прекарват по-голямата част от дните си на работа, независимо от настроението и качеството на натовареното им работно време. Работата в добро настроение, в спокойна и балансирана среда е доказано по-ефективна и могат да се постигнат по-добри резултати. И в това намаляването на шума и неприятните основни шумове играе голяма роля.

Какво ниво на шум може да създаде проблеми?

Според изследванията при 65 децибела шансовете за инфаркт се увеличават! Това е средното ниво на шум, измерено в офисите. 45% от работниците изпитват затруднения с концентрацията дори при по-ниски стойности (55 - 60 децибела), но психичните разстройства вече са под 40 децибела. Една четвърт от унгарците смятат, че работата им и благосъстоянието им се влияят неблагоприятно от постоянния офис шум. Проучванията, предизвикани от шум в Европа, са най-често срещаните професионални заболявания според проучванията. Увеличава се и броят на трудовите злополуки, някои от които се дължат на проблеми със слуха и / или нервната система поради вредното въздействие на шума.

Здрава околна среда-по-здрави служители

Негативните последици от шума се проявяват и във физическите симптоми. Те ви изнервят, причиняват главоболие, повишават кръвното налягане, причиняват проблеми с храносмилателната и нервната система, висок холестерол и дори сърдечни заболявания. Поради честите заболявания и неразположение, работниците могат да бъдат принудени да отидат в отпуск по болест или да се подлагат на медицински прегледи повече от необходимото, което дори може да означава, че може да останат без работа в продължение на няколко седмици или месеци. Това може да застраши поминъка и компаниите могат да имат затруднения при заместването на изгубен служител. Не е лесно да се заменят професионалисти, обучението и обучението на нови колеги идва с допълнителна задача. Всичко това може да се избегне, като се работи по намаляване на шума на работното място. В по-тиха и спокойна работна атмосфера всеки може да се чувства по-комфортно, да се умори по-малко до края на деня и да работи по-ефективно! Стремете се да намалите възможно най-много шум в офисите, след кратко време ще се появят положителни резултати.