Да намериш някой, който да става сутрин преди изгрев слънце, освен това да бъде работоспособен пред камера и да има добри познания по целия "политически конспект", явно никак не е лесна работа. Иначе телевизиите нямаше да търсят толкова често нови лица, които да ни будят.

През септември 2013 г. след дълги колебания Би Ти Ви намери заместители на Ани Цолова и Виктор Николаев - Генка Шикерова и Константин Караджов. Пак тогава БНТ1 намести за титуляри в "Денят започва" Росен Цветков и Ася Методиева.
Осем месеца по-късно двете телевизии отново са на нисък старт в търсене на най-добрите сутрешни водещи. Шикерова е бременна и се очаква през май да слезе от екран, а Цветков напусна телевизията майка, за да се върне към репортерстването - този път в Би Ти Ви.

Втори като Росен

Ние рискувахме да наложим млади и непознати лица и за малко повече от половин година вече имаме резултат - повишен интерес от страна на младите зрители на БНТ1, коментира рокадите в сутрешния пояс шефът на дирекция "Информация" в държавната телевизия Даниел Чипев. След като от началото на месеца там останаха без Росен Цветков, сега търсят втори като него.
Искаме млад и диалогичен човек, но и да има добър журналистически бекграунд, уточни Чипев. Все още обаче позицията е вакантна.

Слухове из коридорите на "Сан Стефано" 29 носят, че поканените - и мъже, и жени, отказвали най-вече с мотива, че не могат да издържат да стават толкова рано всеки ден. Сутрешният блок на БНТ1 започва още в 6 ч, с поне 20 минути преди основните му конкуренти. А и заплатата не е много атрактивна, говори се по коридорите в БНТ.
Докато намерят подходящата ефирна половинка на Ася Методиева, тя разчита на "спортно рамо" в първата част от "Денят започва". При прегледа на печата и малко след това помага Валери Генов, който иначе чете спортните новини и вчера активно се включи в разговора с бившия футболен национал Емил Костадинов, който гостуваше в студиото. Дали Генов ще продължи да се изявява като водещ, тепърва ще става ясно.

От Би Ти Ви отказаха официален коментар по темата, но още преди месец в интервю за "Труд" шефът на дирекция "Новини, актуални предавания и спорт" Венелин Петков обяви, че вече са готови с избора си. Още не е ясно дали ще има изцяло нова двойка, или само нов партньор до Константин Караджов. "Тази сутрин" вече освежи концепцията, като от известно време в студиото влизат спортни журналисти от телевизията, с които Генка и Косьо коментират и забавни, и по-сериозни теми.
ТВ7 вече обнови сутрешния блок, като остави тежката артилерия Ива Николова в студиото, а Диана Радева и Витомир Саръиванов често излизат извън телевизията, за да се включат от мястото на събитията. Засега най-спокойна изглежда ситуацията в сутрешния ефир на Нова тв с Ани Цолова и Виктор Николаев, които са тандем от години.

Най-трудният тв формат

Хора от бранша са категорични, че сутрешният блок е най-трудният тв формат. Една от основните причини е чисто физиологична - ранното ставане. И докато колегите им от радиата (виж долу) може да си позволят шеги и прозявки в студиото, тв водещите трябва да са бодри и достатъчно концентрирани, за да разпитват гостите в студиото. Освен това е трудна и подготовката по много теми за всяко предаване, както и това всеки ден да се намерят топ истории, които да са по-интересни от тези на конкуренцията. Случвало се е около 8-9 ч сутринта вече да са поканени точно тези гости, които и ти искаш да разпиташ на следващия ден, разказа един от водещите, които действат на този терен.

Колко ги гледат

Около 300 000 души са се будили всяка сутрин с Генка Шикерова и Константин Караджов. Данните са на агенция ГАРБ, която мери зрителския интерес, и са средно на ден от 10 март до 7 април. Разликата с Ани Цолова и Виктор Николаев и "Здравей, България" по Нова тв е средно с около 30-40 хил. души на ден. За сравнение - когато двамата бяха в Би Ти Ви, преднината на Би Ти Ви спрямо Нова тв беше двойна. На трета позиция се нарежда "Денят започва" на БНТ1, а "Добро утро, България" заема четвъртото място (виж таблицата). Любопитното е, че сутрешните блокове на Би Ти Ви и на Нова тв се предпочитат от повече жени, докато по-голямата част от зрителите на конкурентите им от БНТ1 и ТВ7 по същото време са мъже.
От черешова ракия до Милко Калайджиев в радиоефира

Разговори за мустака на Милко Калайджиев, черешовата ракия и вицове могат да се чуят в радиоефира рано сутрин. Музикалните станции най-често разчитат само на своите умения и предизвикват слушателите си да се изповядват - така осигуряват сутрешното забавление в ефира. Там всичко е по-лежерно, а информацията за трафика и времето е с предимство, но и нещо много важно, което интересува хората, докато пътуват към работа сутрин. И изобщо няма да е странно, ако докато новинарката съобщава по радио “Мелъди”, че в Гърция ще има стачка, водещият Митко Павлов да я прекъсне с думите “А, стига бе, там са ми роднините сега”.

Или сутрешният глас на радио “Веселина” Деси Тасева да обясни, че обича да пие черешова ракия в Кюстендил. Често слушателите, които се включват в ефира, остават анонимни, защото както някои сами си признават, се обаждат в работно време. Но пък се коментират всякакви теми - от това дали е възможна връзката между двама души с голяма разлика, без да са намесени парите (по радио “Фреш”), до това дали делят семейния бюджет и какво ще се случи, ако някой от двамата остане без доходи или напротив - печели много (по “Витоша”).

Все пак и в радиоефира има сериозни теми и гости рано сутрин. За това се грижат гласовете на информационните радиа - “Хоризонт”, “Дарик”, “Фокус”, а в София - К2 и Би Ти Ви радио.

http://www.trud.bg
*Снимка: Архив