Да живееш през 21-ви век означава постоянно да си атакуван от нови и нови технологии. Едни си отиват дори по-бързо, отколкото са се появили, но други оставят значими следи след себе си. В края на ноември и началото на декември сп. Time традиционно избира най-добрите изобретения на годината. Тук представяме 10 от тях – невероятни, странни и забавни. Ето каква е нашата фантастична реалност през 2014-а:

 1. ЛЕТЯЩ СКЕЙТБОРД

През март феновете на „Завръщане в бъдещето“ останаха страшно разочаровани, след като стана ясно, че изключително популярната реклама за летящия скейтборд HUVrTech не е нищо повече от хитра измама. Но минаха само няколко месеца и калифорнийският изобретател Грег Хендерсон представи истински и работещ прототип на фантастично устройство. Ховърбордът Hendo, за който „Монитор“ писа наскоро, се прави само по поръчка и струва 10 000 долара. Засега той е с ограничени способности – левитира само над електропроводящи материали като алуминий или мед, а батерията се изтощава след 15-ина минути. Впрочем изначалната идея на изобретението не е била да забавлява, а да стимулира революционни разработки в сферата на безопасността. Например да се научим да повдигаме сгради по време на земетресения.

 2. БЕЗЖИЧНО ЕЛЕКТРИЧЕСТВО

„Защо в ерата на безжичния интернет и безжичните телефони ние все още включваме битовите си уреди в контакти в стените?“ Този въпрос си задали няколко учени от американската компания WiTricity. След това измислили безопасен и ефективен начин за предаване на електрическа енергия чрез магнитно-резонансно взаимодействие. Устройството може да се намира на разстояние до 2,4 м от източника. Технологията е успешно изпитана при презареждане на електромобили Toyota, захранване на компютри с чипове Intel и при други ситуации. Изобретателите обаче предупреждават, че ще минат поне още 10 години, преди да се избавим от кабелите, с които са омотани нашите домове и офиси.

 3. БЕЗКРАЙНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ НА 3D ПЕЧАТА

Невероятно, но факт: в някои държави учениците принтират в часовете по физика състезателни автомобили, а инженерите – усъвършенствани реактивни двигатели. 3D печатът е технология, която засяга буквално всички сфери от нашия живот. Скоро ще можем да си „изпринтим“ дори и напълно годни за консумация шоколадови блокчета.

 4. БАНАНИ ПРОТИВ СЛЕПОТА

В Африка около 30% от децата под 5-годишна възраст са застрашени от слепота поради една тривиална причина – не получават достатъчно витамин А от храната. Ами ако бананите, които са основна част от диетата им, бъдат модифицирани така, че да им осигуряват необходимото количество? Тази идея осенила австралийския биогенетик Джеймс Дейл, докато бил на посещение в Уганда преди 10-ина години. С подкрепата на фондацията на Бил Гейтс той започнал да разработва богати на витамин А супербанани. Те вече са готови и скоро в САЩ ще започнат тестовете върху хора. После в Африка на определени селски кметове ще бъдат дадени безплатно за отглеждане по десет от генетично подобрените растения, при условие че после те дадат безплатно 20 от тях на други кметове, които да направят същото и т.н.

 5. УСТРОЙСТВО СРЕЩУ ПРЕГЪРБВАНЕ

Lumo Lift е умна джаджа, подобна на чип, която се прикрепя към дрехата (можете да я скриете под якичката или да я използвате като моден аксесоар). Тя анализира положението на шията и гръбначния стълб и вибрира, когато трябва да си изправите раменете. Изобретателите твърдят, че е напълно безопасна, не пречи на притежателя си и му помага да си изработи правилна осанка само за няколко седмици. Лекарите добавят, че ако се избавите от прегърбването, ще се почувствате по-добре, ще се повиши настроението ви и най-важното – ще избегнете сериозни здравословни проблеми, свързани с уседналия начин на живот.

 6. ТАБЛЕТ, КОЙТО ИЗМЕСТВА НОУТБУКА

Surface Pro 3 е хибриден 12-инчов таблет на Microsoft, чиито очевидни преимущества все още не са оценени подобаващо от потребителите и те продължават да си купуват епълския iPad, отбелязват редакторите на сп. Time. Къде е разликата? Нито един таблет, включително iPad, не може пълноценно да замести ноутбука. Surface Pro 3 обаче е съвсем друго нещо – тънък, лек, с достатъчно голям екран, сваляща се клавиатура-капак, удобна поставка и инсталирани базови приложения като Word, Exel и PowerPoint, с които са свикнали потребителите на обикновените настолни компютри. Тоест с този таблет необходимостта от ноутбук на практика отпада.

 7. УМЕН ПРЪСТЕН

Дори бижутата вече стават електронни, като пръстена Ringly, разработен от Кристина Меркандо - една от бившите дизайнери на eBay. Той се свързва със смартфона чрез Bluetooth и вибрира и свети при получаване на обаждания и съобщения. Предназначената специално за жени джаджа предизвика фурор при представянето си въпреки солената си цена от около 200 долара. Първите 1000 пръстена бяха продадени за 24 часа.

9. ПРЕВОДАЧ НА ЖЕСТОВЕ

Таблетът Uni има вградено приложение, което разпознава жестове на ръцете и ги превръща в думи. Предназначен е предимно за глухонеми хора, един от които е Райън Хат Кембъл – генерален директор на компанията производител MotionSavvy. Таблетът Uni превежда двустранно – от думи към жестове и от жестове към думи.

Информация: http://www.monitor.bg