Оптимизъм въпреки мрачните прогнози, планове за растеж и увереност в смисъла от по-силното присъствие на Telenor в региона на Югоизточна Европа. Това като цяло демонстрира президентът и изпълнителен директор на Telenor Group Йон Фредрик Баксас на среща с медиите в рамките на Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона. Пред журналистите Баксас защити покупката на българския мобилен оператор "Глобул", заявявайки, че според него компанията може да генерира растеж.

"Миналата година се появи възможност за придобиването на втория по големина оператор в България. Критиците и някои анализатори обявиха, че България е пазар без възможност за растеж", коментира Баксас. "Но "Глобул" като втори по големина оператор, и в рамките на групата на Telenor, би трябвало да успее да се възстанови и препозиционира на пазара, като в резултат допринесе за растеж на местната икономика и достигне резултатите на другите наши звена по света", каза топ мениджърът на Telenor, припомняйки, че компанията притежава телекоми в съседните на България държави и разчита и на позитиви от увеличеното си присъствие в региона.
 
Опасения и мерки
 
Изказването на Баксас идва броени дни след като изследователската фирма Business Monitor International (BMI) обяви, че ситуацията на телеком пазара в България е "разнопосочна". BMI посочват, че сделката на Telenor с "Глобул" ще засили конкуренцията и качеството на услугите, но именно високото проникване на мобилни услуги (около 150% по данни на регулатора) не дава перспектива за растеж. Изследователската фирма допълва, че средният месечен приход от абонат (ARPU) е спаднал рязко заради регулациите, наложени през последната година и половина от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Инвеститорите на Telenor показаха загриженост още когато компанията обяви, че придобива "Глобул" за 717 млн. евро. Причината за тези опасения тогава беше, че GSM пазарът в страната е силно наситен, конкурентен и с намаляващи приходи - същата тенденция, която се описва и в доклада на BMI.

Telenor обаче очевидно остава убеден в перспективите на "Глобул". От самото начало норвежкият телеком обяви, че ще инвестира солидна сума в българския оператор, която ще включва пълна подмяна на мрежата му. Според източници на "Капитал" процедурата за това е стартирана още в края на октомври миналата година, кандидати са били Huawei, Ericsson, ZTE и Nokia Solutions and Networks (NSN), а сумата за основния ремонт на "Глобул" доближава 300 млн. евро. Пак по данни на вестника търгът е приключил с избран доставчик, чието име скоро ще се разбере.
 
Голямата заплаха
 
Един от основните проблеми за европейските оператори като цяло обаче остава нивото и посоката на регулациите на Стария континент, заяви Баксас, който е и председател на Асоциацията на GSM операторите (GSMA). Според него през последните години Европейската комисия е ориентирана повече към защитата на потребителите вместо към насърчаване и улесняване на сектора.
"За да се върне силата на телеком индустрията, трябва да й се позволи да се консолидира", обяви Баксас. Според него това ще създаде единство и ще засили позициите на операторите, за да могат те да инвестират в нова инфраструктура.

"Регулациите през последните пет до седем години бяха прекалено фокусирани към потребителите, а не към насърчаване на инвестициите от страна на операторите. Като резултат САЩ задминаха ЕС на мобилния пазар с преминаването от 3G към 4G мобилни мрежи. В Съединените щати по време на финансовата криза хармонизираха честотния спектър и улесниха изграждането на нови мрежи", каза Баксас. Той допълни, че в Европа подобен пакет няма, както и че 4G инфраструктурата не се развива със същото темпо, както се прави в САЩ.

Източник : http://www.capital.bg