Да следиш любимия си сериал, дори когато си на път вече е възможно. Или да гледаш мач, който не го дават по телевизията. Благодарение на т.нар. видео при поискване ти самият може да решиш какво и кога ти се гледа в зависимост от свободното време. Важното е да имаш достъп до интернет и да платиш минимална такса.

Според проучване за тв потреблението до 2025 г., направено от компанията за медиен анализ IDATE, зрителите ще изкарват все по-малко време пред ефирната телевизия, предпочитайки стрийминга в интернет. Прогнозите са ползването на услуги по заявка да се увеличава с 14% на година, докато “класиката” ще расте с по 2%.

Компании

По данни на Европейската аудио-визуална обсерватория през 2013 г. в страните на Стария континент са регистрирани над 3000 компании, които предлагат онлайн филмотеки, обясни Мария Стоянова, член на Съвета за електронни медии (СЕМ). Най-големи в световен мащаб обаче са фирми, регистрирани в САЩ - като “Нетфликс” и “Хулу”, които предлагат оригинално тв съдържание за гледане на всякакво устройство.

Тенденцията, че все повече хора ползват поне 2 екрана, докато гледат телевизия, се отчита и у нас. Променят се не само навиците на гледане, но и хората все по-често искат сами да решават какво и кога да гледат от съдържанието, което предлагат тв доставчиците. Така зрителите избягват рекламите, които прекъсват любимия им сериал, или гледат всички епизоди от сезона наведнъж.
Ползването на “телевизията по поръчка” у нас тепърва ще набира скорост. Най-големият проблем за развитието на услугата са пиратските сайтове, които предлагат съдържание без пари. Другият е, че когато клиентите си платят, очакват качествена и разнообразна продукция, обясняват експертите в бранша.

Компаниите, които предлагат съдържанието (най-вече филми), не съобразяват, че става дума за малък пазар като нашия, а цените им остават високи, казва Владимир Димитров, консултант на “Теленет България”. Наесен платформата ще започне да предлага продукция по поръчка чрез кабелната мрежа.

“В България все още няма голям зрителски наплив към филмотечните интернет платформи, но това може да се промени. Причините за неслучилия се бум са в това, че българите не сме свикнали да плащаме за легално тв съдържание, а и скоростта и разпространението на интернет не са достигнали тавана си на развитие”, добавя Мария Стоянова от СЕМ.

Таксите, които се плащат за видео по поръчка, започват от левче за една продукция и стигат до 9-10 лв. за месечен абонамент. По неофициална информация инвестицията от страна на фирмите в подобен проект започва от 1,5 млн. евро. Срещу това те получават правото да разпространяват продукция и филми до 3 месеца след премиерата им по кината в България.

Кой поръчва?

Актуални данни колко хора биха плащали, за да гледат тв съдържание, което сами избират, няма. Проучванията на фирмите в бранша показват, че това биха могли да бъдат 20% от всички зрители. Потенциалният им профил е възраст между 35 и 50 г., като 70% са мъже. Последното предполага, че предлаганата продукция срещу заплащане е повече екшън и спорт. Освен това доходите в семейството трябва да са около 2000 лв. на месец.

Кой предлага?

Досега Съветът за електронни медии (СЕМ) е регистрирал 18 компании, предоставящи услуги по заявка. Сред тях е и фондация “Инди-Рома 97”.
“Регистрирахме се, защото искахме да кандидатстваме по европрограма, за да правим ромско радио, каквото има в Германия и Унгария”, обясни Албена Костадинова от фондацията. Не одобрили проекта им, но регистрацията останала, въпреки че засега те не предлагат тази услуга.

Повече от година НВО предлага услугата HBO GO и вече има над 30 000 регистрирани потребители. Условието е да имат устройство (компютър, таблет, телевизор или телефон), свързано с интернет. Услугата е безплатна за абонатите на филмовата телевизия. Основните предимства са, че приложението изпреварва торентите и телевизията и предлага най-новите епизоди на сериали още докато тече американската им премиера. Излъчването е със субтитри и добро качество, обясняват от НВО.

Повече от 2 г. Би Ти Ви медиа груп чрез онлайн платформата си Voyo предлага достъп до над 4000 часа видео - филми и сериали, както и до мачове от Шампионската лига на живо. От няколко месеца абонатите могат да гледат тази продукция не само на компютър, но и на телевизор, таблет или телефон. По неофициална информация на Voyo най-често се “поръчват” актуалните турски сериали.

На Novasport Play може да се гледат мачове на живо от Английската висша лига срещу минимална такса. Планираме да преместим услугата на gong.bg, обясни Христо Христов, шеф на сайтовете под марката “Нетинфо”.

На пазара до края на годината се очаква да се намеси и сателитният оператор “Булсатком”, за което СЕМ даде картбланш неотдавна. Услугата ще бъде само за клиентите на “Булсатком”, които ще могат да си избират по каталог филми, сериали, новини и предавания, както и друго видео.

Данко Идакиев, представител на компанията “Айсинема”, която също е в списъка на СЕМ, обясни, че са закупени правата за над 250 филма. От компанията предвиждат да направят секция за БГ кино, както и за млади творци, които да представят дебютната си продукция.

Източник: http://www.trud.bg