Всички жители на село Ресен се включиха в инициативата „Преоткрий традициите“, подета от Нешка Робева, и облякоха в ежедневието си автентични народни носии. Кампанията подкрепиха: Кметство Ресен, народно читалище „Народна просвета” 1874, клуб на пенсионера „Надежда", център за работа с деца и младежи „Отвори очи", възпитатели и деца от целодневна детска градина „Вяра, надежда и любов", учители и ученици от основно училище „Христо Ботев", общопрактикуващият лекар д-р Красимир Шишманов, фармацевтите от местната аптека, търговски фирми, както и заведения за обществено хранене. Част от автентичните носии са пазени и съхранявани в домовете на жителите още от 19-ти век. „Хората в цялото село приеха инициативата с огромно въодушевление и радост, гордост за нас е да облечем народните си носии. Денят се превърна в огромен празник“, коментираха от местното читалище.

Работещите в държавните администрации и фирми облякоха на работните си места  традиционната ресенска носия или сложиха автентичен аксесоар от нея, с което доказаха, че жителите на село Ресен се гордеят с бита си и не са забравили българския дух и традиции, а ги предават от поколение на поколение.  „Преоткрий традициите“ е част от спектакъла „Мистерията Еньовден“, който ще бъде изигран за последен път в София, в три поредни дни на 8, 9 и 10 април в зала 1 на НДК. Финалът на инициативата е именно последният ден на представлението, където всички лица на кампанията ще наблюдават спектакъла на живо и ще се докоснат до неговата магия. А на 30 май програмата на спектакъла продължава с Античен театър Пловдив, с начало 21:00 часа.

Организаторите от „МОКО Сълюшън“ са много очаровани от живия български дух на жителите на великотърновското село и предоставиха покани на  всички тях за предстоящия спектакъл.
Истинска гордост за Ресенчани е и музейната сбирка - „шареното училище“, което през 1874 година е  издигнато само за една нощ. В залите на музейната сбирка са изложени предмети от бита на нашите предци.

Всеки, който би желал да се включи в кампанията „Преоткрий традициите“ може да го направи, като качи снимка или видео във фейсбук страницата на „Мистерията Еньовден“ - https://www.facebook.com/MisteriataEniovden. На 4 април ще бъдат обявени имената на 3-ма участници, включили се в кампанията, които чрез жребий, ще спечелят двойни покани за спектакъла на 10 април.

Спектакълът „Мистерията Еньовден” ще се състои в три поредни дни на 8, 9 и 10 април 2014 година в зала 1 на Националния дворец на културата. Началото на спектакъла е в 20:00 часа. Цени на билетите между 20 и 50 лева.

Билети търсете в мрежата на TicketPro и Eventim, на място в зала 1 на НДК, както и online на http://www.ticketpro.bg/jnp/home/index.html и http://www.eventim.bg/bg/.