На 23 май Илон Мъск и компанията му SpaceX изпратиха първите си 60 интернет сателита в орбита около Земята - част от мащабния проект на милиардера, който предвижда изстрелването на над 12 000 подобни машини, съобщава lifestyle.bg

Вчера обаче говорител на SpaceX съобщи, че три от сателитите са загубили контакт с командния център на компанията и ще бъдат оставени да се върнат на земята сами.

Според изявлението, 45 от Starlink сателитите вече са достигнали нужната височина и са напълно ефективни, пет все още се "катерят" нагоре, пет други в момента преминават последни проверки по изправността им, а други два ще бъдат преднамерено свалени, за да се тестват определени технологии по тях.

Никъде не се споменава обаче дали функциониращите сателити вече доставят интернет сигнал в отдалечени части на планетата, каквато всъщност е мисията им, или просто... си летят.

Не става ясно и какво е причинило дефектите при въпросните три сателита. Очаква се те да паднат обратно самостоятелно, без чужда намеса, в следващата една година, пише Business Insider.