Интересът към турските сериали формира нов вид туризъм в Турция, съобщава в. "Хюриет дейли нюз", позовавайки се на анализ на агенция Доган.  Данните сочат, че броят на туристите, пристигнали в Турция от страни, където се излъчват турските сериали, е нараснал с 15 процента, откакто е започнало излъчването.  Властите се надяват, че тяхната популярност ще привлече повече туристи и ще разнообрази предлагането.

Гьокче Йоздемир, преподавател във факултета по управление на туризма на университета Яшар, определя филмите и турските сериали като "нова възможност" за турския туризъм. Йоздемир изтъква, че сериали като "Великолепният век" оказват положителен ефект върху туризма от Балканите и от арабските страни.

Сериалът "Пепел от рози" например е привлякъл огромен брой туристи към измирското село Ълдър (на Егейско море), където са заснети първите сцени на драмата.

Същевременно огромен ефект върху потока на туристите е имало и докарването в Чанаккале, където се намират останките от древния град Троя, на коня от холивудската продукция "Троя" с участието на Брад Пит. Броят на туристите там е нараснал със 73 процента.

Информация: http://sbj-bg.eu
Снимка: novanews.bg