Новият изпълнителен директор на телевизионната група TV7, News 7 и Super7 Александър Фогел избра да даде първото си интервю за вестник „Преса“. Австриецът заема позицията от края на юли т.г. Фогел е и член на съвета на директорите на компанията „Краун медия“ ЕАД.

Роден е във Виена на 8 октомври 1962 г. Завършва право във Виенския университет. Между 1986 и 1999 г. работи в „Банк Аустрия“, след което преминава в интернет и в телекомуникационния сектор. Работил е за различни компании в Австрия, Германия и Швейцария.

- Г-н Фогел, заплашена ли е TV7 от ликвидация, каквато дума използва изпълнителният директор на телевизията Емил Кошлуков?

- TV7 ще я има въпреки проблемите, които г-н Кошлуков вече назова. Телевизията е подложена на безпрецедентен натиск, който не ни позволява да работим нормално, да изплатим заплатите на служителите си, да отразяваме случващото се професионално и да служим на зрителите си. Назначеният от съда временен синдик Панайот Велков е запорирал всички сметки на телевизията. Еднолично е подписал договори с външни фирми, които обслужват него и неговите интереси.

С допълнителни клаузи към контрактите дори е увеличавал многократно стойността на предоставяните му услуги, които телевизията трябва да заплати. След запориране на сметка, от която дължимите суми могат да бъдат изплатени, Панайот Велков е продължил да блокира и другите сметки на TV7, като по този начин цели спирането на работата на медията.

Въпреки това TV7 не само ще я има, а в бъдеще мрежата ще расте и ще се развива. Ще си позволя да цитирам известния немски философ Фридрих Ницше, който се отнася с пълна сила и за нашата телевизионна мрежа: „Това, което не ме убива, само ме прави по-силен...“

Телевизията предостави всички доказателства, че е платежоспособна. Създадохме много добър екип, който събира международния медиен опит и най-добрите български експерти. Новите свежи инвестиции, новата стратегия, новият начин на правене на телевизия ще дадат своите резултати скоро и българският зрител ще бъде изненадан приятно. TV7 ще е телевизията, която ще доказва своята независимост всеки един ден.

- Видяха ли зрителите всичко от програмната схема на TV7 за тази есен?

- Ситуацията ни принуди да поизместим общоприетите срокове на телевизионните сезони. Затова пък TV7 и News7 си запазват правото да изненадат своите зрители, когато вече другите телевизии са им предложили очакваните риалити формати и други програми.

Като начало ние ще сме политически независими, по-информативни, още по-бързи, надеждни за публиката, ще предлагаме повече полезни информативни услуги на зрителите. Ще увеличим драстично вътрешните продукции. В това число ще се насочим към икономически ефективни и алтернативни формати (наши или закупени), които могат да засилят имиджа и да създадат новото лице и идентичност на нашата мрежа.

- Защо не се преборихте за мачовете от Висшата лига на България по футбол? Фирмата, която продава телевизионните им права, обяви, че ви е чакала два месеца да платите 2,5 милиона лева.

- Истината е, че направихме максималното, за да задържим българската Висша лига, както и правата върху мачовете на националния отбор по волейбол за мъже. Но както вече стана ясно, преди три месеца към телевизиите ни бяха предприети действия, които оказаха своите негативни последици.

Пред-вид факта, че процедурата по несъстоятелност ограничава дейността ни при сключването на нови сделки или предоговарянето на съществуващи, не успяхме да се преборим за правата на футбола и на волейбола в поставените срокове. Но не се отказваме от тях. През следващото лято ще бъдем по-добре подготвени за нови преговори.

- Вярно ли е, че дължите пет милиона лева на бившия изпълнителен директор и собственик на фирмата „Ноу фрейм медия България“ Николай Бареков?

- Чух изказвания в някои медии, че дължим дори повече от 10 млн. лв. на споменатата фирма. Останах учуден и леко развеселен от нивото и сериозността на дискусията по този въпрос. Това твърдение е толкова далеч от реалната ситуация!

Но наистина към момента аз не бих могъл да коментирам, тъй като сме в процедура. Считамe, както аз, така и нашите адвокати, че в основата си голяма част от предявените претенции срещу TV7 са неоснователни. Вярвам, че българският съд ще излезе със справедливо решение по случая.

- А какво е положението с иска на „Ноу фрейм медия България“ за обявяването на TV7 в несъстоятелност?

- Намираме се в началото на съдебната процедура. Но вместо нормалните европейски мерки (а доколкото си спомням България е член на ЕС), ние сме изправени пред доста странни действия от страна на българските власти. Мога само да спомена странните субекти, които са настанени в нашата сграда като охранители, копирането на решения и осъществяването на пряка кореспонденция с нашите клиенти от трети лица.

Това са само част от непочтените и мисля, незаконни действия, пред които се изправяме ежедневно. Аз вярвам, че истината и справедливостта ще възтържествуват. Но заявявам, че всички незаконни действия, предприети срещу телевизиите, ще бъдат обект на производства от наша страна на национално, международно и личностно ниво срещу хората, които са отговорни за тях.

- Чува се и за големи дългове към външни продуценти. Само към Иван и Андрей споменаваната сума е от порядъка на 65 милиона лева.

- Тази сума не е реална. По отношение на външните ни партньори и продуценти търсим начин да удовлетворим техните вземания. TV7 ще изплати всички свои реални задължения. Трябва да отбележа, че някои членове на бившето ръководство са се водили от чисто личностни интереси, което е довело до подписването на доста странни и нереално скъпи договори.

Не мога да конкретизирам имена на продуценти и фирми, тъй като информацията касае договорни отношения, но когато става въпрос за несправедливи искания и претенции, ние ще се борим за нашите права по всички законни начини.

- Преди TV7 беше известна като „телевизията на властта“. Какво ще е положението в бъдеще?

- Не искам да говоря за миналото, тъй като не съм бил част от него. Лесно е да бъдеш мъдър и да показваш грешките, гледайки назад във времето. Аз мога да говоря за настоящето. Както сами може да прецените, в момента TV7 не е „телевизията на властта“.

Всеки ден нашите журналисти работят и отразяват честно и обективно случващото се в страната, независимо дали е в сферата на политиката, икономиката или обществения живот. Мога да кажа, че нашите предавания в момента са най-свободната зона, където всеки може да защити тезата си. Никакви ограничения не са поставени пред свободата на словото и това може лесно да се види, ако гледате TV7 и News7. Това не са просто думи. Аз знам, че само чрез истината може да стигнем до зрителите, и работя за това.

- Не сте много познат в България, какво ви доведе у нас?

- Преди да дойда в България, повече от 15 години съм работил като специалист в телевизионния и мултимедийния бизнес за над 20 европейски мрежи.

Мога да кажа, че в момента TV7, News7 и Super7 са изправени пред своя най-мащабен процес на промяна. Запознат съм с подобни процеси, които са се случвали в държавите, в които съм работил. Именно това е и моята лична цел и мисия - да концентрирам своя успешен международен опит и знания, за да преминем успешно през този етап.

Източник: http://pressadaily.bg
*Снимка: в-к Преса