Фондация „Reach for Change“ посрещна в България 20 социални предприемачи от 6 държави, за да разкажат за работата с деца.

На 1-ви юни, фондация „Reach for Change“, която заедно с Нова Броудкастинг Груп реализира инициатива ПРОМЯНАТА, организира в София международна среща на социални предприемачи от 6 държави и 3 континента. От 12 до 15 часа, в Дома на Европа (ул. Раковска 124) се проведе международната конференция „Социалните предприемачи като двигател за образователна промяна“. Четири социални предприемачи – от Африка, Западна Европа и България – разказаха пред пълна зала своите вдъхновяващи и успешни истории. Четиримата социални предприемачи – от Африка, Европа и България – представиха своята работа за промяна на образователните системи, но и на конкретни образователни практики, в своите държави. От онлайн уроците в Танзания, през програмирането от деца в Дания и демократичното училище в Литва, до адекватното образование по сексуални теми в България – общото между тези инициативи е, че те не са еднократни проекти, а част от цялостно, систематично и устойчиво усилие за подобряване на живота на децата. „Промяната започва отдолу-нагоре. Образователната система може да се промени чрез добрите примери, които създават отделни активни граждани и предприемачи“ – каза Юрий Вълковски, представител на Reach for Change за България. „Аз наистина вярвам, че Промяната дори в едно дете променя България. И вярвам, че това не е популизъм, а е проста житейска истина, доказана и показана навсякъде по света.“ – каза Ани Салич – посланик на инициатива ПРОМЯНАТА – която взе активно участие в конференцията. Примерите на социалните предприемачи от Дания, Танзания и Литва предизвикаха огромен интерес в публиката, която продължи да задава въпроси в продължение на повече от час. Финансовата устойчивост на социалните предприемачи, границите, които трябва да поставяме в училище и дали тези граници да са по-твърди или по-гъвкави, използването на новите технологии за социална промяна – това бяха най-разискваните теми в дискусията. В крайна сметка участниците в срещата се обединиха около разбирането, че промяната на системата може да започне отдолу, но това ще отнеме време и усилия.

Конференцията се организира в партньорство с Информационното бюро на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия и е част от събитията свързани с отбелязването на „Европейската година за развитие“.