Решението е продиктувано най-вече от идеята да се гарантира безопасността на самите смартфон потребители – погълнати от информацията на екрана на смартфона, хората често остават глухи и слепи за заобикалящата действителност и могат лесно да претърпят злополука, докато ходят по пътя си.

В много съвременни градове, дори в София, напоследък се отделя място за специални велосипедни алеи, в които любителите на двуколесните превозни средства с педално задвижване могат относително безопасно за себе си и за околните да ползват предпочитаното от тях возило. В Китай обаче изглежда вече назрява идеята да се обърне внимание и на още един тип участници в движението – собствениците на смартфони, особено пристрастени към мобилните си джаджи.

Така в китайския град Чонгкинг на тротоарите се появява отделна пешеходна лента за хора, които не изпускат любимото устройство от поглед, дори когато ходят. В случая тротоарът е разделен на две части. Едната от тях е предназначена за пешеходци, които в момента не използват смартфони или други мобилни апарати. Другата част от тротоара е предназначена именно за хората, които не се разделят с мобилната си джаджа и за секунда.

По всичко личи, че това решение е продиктувано най-вече от идеята да се гарантира безопасността на самите смартфон потребители – погълнати от информацията на екрана на смартфона, хората често остават глухи и слепи за заобикалящата действителност и могат лесно да претърпят злополука. Като тази на видеото по-долу например.

Редно е да се отбележи, че преди няколко месеца представители на National Geographic са направили подобен експеримент, като разделят тротоар на две части и слагат табела с текст, гласящ “Без телефони / С телефони: следвайте тази пътека на свой риск”. Експериментът установил, че хората, погълнати от работата със смартфон, изобщо не обръщат внимание на табелата и обозначенията.

Снимка и информация: http://pcworld.bg